logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az olajársapka alól mentességet kaphat Magyarország, de több kockázatos javaslat van továbbra is az asztalon Brüsszelben

| Szerző: hirado.hu
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország mentességet kapjon a tervezett európai uniós olajársapka alól – erről beszélt Szijjártó Péter Brüsszelben az Energiaminiszteri Tanács ülését követően. A miniszter azt mondta: a gázársapka és az olajársapka az ellátásbiztonságot veszélyeztetik az európai piacon. Ugyanakkor jelezte azt is: több kockázatos javaslat továbbra is az asztalon van – számolt be az M1 Híradó.

Az eddig meghozott intézkedések csak kárt okoztak az európai gazdaságnak. A külgazdasági és külügyminiszter erről az energiaügyi miniszterek brüsszeli rendkívüli tanácskozása után beszélt. Szijjártó Péter elmondta, azzal a céllal ültek le tárgyalni, hogy a megújuló energiaforrások engedélyezési folyamatát felgyorsítsák, illetve terítékre került az úgynevezett szolidaritási földgázeljárások ügye is. Ezek mellett a gázársapkára vonatkozó tárgyalásokat is megkezdték.

Szijjártó Péter a szolidaritási csomaggal kapcsolatban leszögezte:

ez gyakorlatilag egy újabb hatalmi törekvés Brüsszel részéről, annak érdekében, hogy az energiapolitika ne a tagországok hatáskörébe tartozzon.

A miniszter elképesztőnek nevezte például azt a javaslatot, hogy a magyar emberek pénzén megvett földgázt, „amit a magyar gazdaság működtetésére a magyar embereknek vásároltunk és helyeztük el a tárolókba, azt a gázt, brüsszeli utasításra ne itthon használjuk fel, hanem adott esetben adjuk oda egy másik országnak”. Erre az elképzelésre Magyarország határozottan nemet mond.

Súlyos ellátásbiztonsági kockázatokat tud okozni” – ezt már a gázársapkáról mondta a miniszter, aki szerint egy ilyen intézkedés miatt a gázexportőrök nem fognak Európába gázt szállítani. Ráadásul az Európai Bizottság javaslata hatással lenne a hosszútávú gázszállítási szerződésekre is, ami számunkra elfogadhatatlan. A tárcavezető hangsúlyozta, ez a javaslat nem oldaná meg az európai energiaválságot. Sőt, felhajtaná az árakat.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz gáz kizárása csökkenti az európai piacon a gáz mennyiségét, tehát árfelhatjó hatása van. Tehát nem szabad kizárni egyetlen egy forrást sem, új forrásokat kell bevonni, és új szállítási útvonalakat kell építeni, ez a megoldás. Több földgáz kell az európai piacra mennyiségben, mert az fogja lefele vinni az árat.

A gázársapka nem viszi lefele az árat, ráadásul rendkívül veszélyes, és ellátásbiztonsági problémát tud okozni

– fogalmazott.

Szijjártó Péter bejelentette, Magyarország mindenképpen mentességet kér a gázársapka alól. A tervezett intézkedéssel kapcsolatban a Kreml szóvivője is megszólalt.

Nehéz azt most megjósolni, hogy a gázársapka milyen hatással lesz az energiapiacokra. Jelen állás szerint nem szállítunk azoknak az országoknak olajat és gázt, amelyek meghatároznák az energiahordozók felső árát, vagyis csatlakoznának az ársapkához” – mondta Dimitrij Peszkov.

Az uniós energetikai miniszterek csütörtöki találkozóján nem születtek döntések, a javaslatokról  december közepén folytatják tárgyalást.

Ajánljuk még