Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

A válság előjele lehet a német vállalatok fizetési moráljának romlása?

| Szerző: hirado.hu
A német vállalatok későn vagy pedig már egyáltalán nem fizetik be számláikat, mely mulasztások már a 2008-ban bekövetkező gazdasági világválság idején is megjelentek. A fizetési morál romlása riasztó jel lehet, ugyanis a szakértők szerint egy közelgő nagy válságot jelez.

 

Az Atradius Hitelbiztosító cég a késedelmi jelentések számának növekedését regisztrálta, amely azon számlákra vonatkozik, amelyek még a felszólítások után sem kerültek kiegyenlítésre.

„Ez az emelkedés a következő hetekben valószínűleg fel fog gyorsulni, ami egy korai mutató, mely után általában válság következik”jósolta Frank Liebold, az Atradius Németországért felelős hitelbiztosítási üzletágának vezetője.

Frank Leibold továbbá kiemelte, hogy legutóbb a 2008-as pénzügyi válság idején volt tapasztalható ilyen hatás, ráadásul a fizetési morál romlása egy olyan környezetben zajlik, amely már most is erős gazdasági visszaesésre utal. A hanyatlás pedig a magas inflációra, az emelkedő energiaárakra és kamatlábakra, valamint az ellátási láncok megszakadására vezethető vissza.

A közlekedési ágazatban és a vegyiparban a számlák csupán 55 százalékát rendezik a fizetési határőn belül, míg 38, illetve 39 százalékuk pedig késik a kifizetésekkel.

Az ebből eredő magas adósságállomány következtében még a jól működő vállalatok is nehéz helyzetbe kerülnek – mutatott rá a Junge Freiheit.

A Creditreform Hitelminősítő Intézet félelmei szerint egy dominóhatás következhet be, amely valószínűleg 2023 első negyedévében kezdődik el és amely akár egy fizetésképtelenségi hullámhoz is vezethet.

A német portál továbbá megjegyezte, hogy a közelmúltban a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége és a Családi Vállalkozások Szövetsége is borúlátó előrejelzéseket közölt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még