Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

A magas élelmiszerárak miatt étkezéseket hagynak ki az egyedülálló szülők az Egyesült Királyságban

| Szerző: hirado.hu
Az egyedülálló szülők közel egyharmada az emelkedő élelmiszerárak miatt kénytelen kihagyni egy-egy étkezést, hogy meg tudjon élni – derül ki a Which? elnevezésű szervezet által végzett kutatásból.

 

A felmérésben megkérdezett egyedülálló szülők által vezetett háztartások közül tízből három nyilatkozott úgy, hogy az elszabadult élelmiszerárak miatt hagyott ki már étkezéseket, míg ezzel szemben a párkapcsolatban élők közül minden hetedik szülő, azaz a megkérdezettek 14 százaléka számolt be ilyen esetről.

Kutatásunk azt mutatta, hogy a családok az Egyesült Királyságban küzdenek az emelkedő megélhetési költségekkel, és az egyedülálló szülők a legnagyobb valószínűséggel hagyják ki az étkezést, vagy fordulnak élelmiszerbankokhoz, hogy meg tudjanak élni” – mutatott rá Rocio Concha, a Which? elnevezésű szervezet irányelvéért és érdekképviseletért felelős igazgatója.

A Which? azt szeretné, ha a szupermarketek biztosítanák az árak könnyű összehasonlíthatóságának lehetőségét, ezáltal a kedvező árú élelmiszerek széles körben elérhetővé válnának.

Rocio Concha szerint ugyanis az élelmiszerárak folyamatos emelkedésével létfontosságúvá vált, hogy mindenki  hozzáférjen olyan megfizethető élelmiszerhez, amelyek egészségesek saját maga és családja számára.

Az alábbi grafikonon az étkezést kihagyó háztartások aránya látható. Az első oszlop (balról jobbra) a gyermekes párokat, a második az egyedülálló gyermekkel rendelkező szülőket mutatja, a továbbiakban a gyermek nélküli társas kapcsolatokat, majd az egyedülálló gyermek nélküli szülőket, és végül a nyugdíjas párokat és az egyedülálló nyugdíjasokat láthatjuk.

Forrás: www.which.co.uk

Az infláció hatásai leginkább a nyugdíjasokat és az egyedülálló szülőket sújtják

A kutatást kimutatta, hogy a háztartások különböző mértékű inflációt tapasztaltak, amely az egyedülálló szülőket és a nyugdíjasokat sújtotta leginkább, ugyanis ők jövedelmük nagyobb részét, azaz annak 30 százalékát költik élelmiszerre, energiára és üzemanyagra.

A gyermekes házaspárok esetében ez az arány körülbelül a negyede volt,

ugyanakkor minden háztartás a tavalyi évhez képest lényegesen többet költ az alapvető szükséglet körébe tartozó árucikkekre.

A kép illusztráció. (Fotó: EPA/Andy Rain)

Elmaradt számlák

További aggasztó jel, hogy az egy szülővel rendelkező háztartások közel egyötöde és minden hetedik gyermekes házaspár azt mondta, hogy szeptemberben és októberben nem fizette ki valamelyik létfontosságú számláját, többek között azokat, amelyek jelzáloghitelre vagy pedig a lakbérre vonatkoztak.

A felmérés továbbá rámutatott arra is, hogy idén a fent említett időszakban

az elmaradt fizetések aránya átlagosan 8,2 százalék volt, ami nagy ugrást jelent a tavaly szeptemberi 6,2 százalékos arányhoz képest.

Egy negyvenes évei elején járó nő a kutatóknak elmondta, hogy a számlák költségei miatt néhány hétig alig tudott a gyermekeinek enni adni, míg egy másik válaszadó úgy fogalmazott, hogy azért nem eszik rendesen, hogy ezáltal legyen elég pénze gyerekei ételére és ruhájára, továbbá még maradjon az áramköltségekre is kerete.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Adam Vaughan)

Ajánljuk még