logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új videóról állítják, hogy épp a Loch Ness-i szörny mutatja rajta meg magát

| Szerző: hirado.hu
Több mint 1500 éve vélik úgy az emberek, hogy a skóciai tó sötét mélységében hatalmas szörny él.

Egy ír férfi otthonában, számítógépe előtt ülve egy a tavat figyelő kamera képén keresztül lett figyelmes a nem mindennapi jelenségre.

Az 58 éves Eoin O’Faodhagain nem hitt a szemének amikor meglátott egy furcsa, fekete alakot a tóban, amelynek kilátszó része becslései szerint legalább három méter hosszú lehetett. A férfi azonnal rögzíteni kezdte a képernyőjén látottakat.

„Egy óriási csobbanást láttam, majd egy fekete alakot tovaúszni a víz felszínén. Biztos vagyok benne, hogy nem csak egy nagyobb hal volt” – mondta a szinte extázisba került férfi.

Eoin gyakran jelentkezik be, hogy az írországi Donegal megyében lévő otthonából webkamerán keresztül figyelje a vizet – számolt be róla a Mirror.

„Azóta hiszek a szörnyben, mióta 1987-ben szemtől szemben találkoztam vele”

– mondta

A képsorokat a tó déli partján, Fort Augustus közelében lévő Shoreland Lodges-ban rögzítették a Visit Inverness Loch Ness (VILN) által ott fenntartott webkamera segítségével.

A videót ide kattintva tudja megtekinteni.

Az első publikus fényképet az állítólagos szörnyről egy Hugh Gray Foyers nevű helyi férfi készítette 1933. november 12-én. Egy hónappal később a következőket mondta a helyi lapnak:

„Négy hete, az istentisztelet után a szokásos sétámra indultam. Ragyogó napsütés volt, a tó vize nyugodt volt. Nem messze tőlem egy nagy testű lény emelkedett ki a vízből, mintegy fél-egy méter magasan. Azonnal elővettem a fényképezőgépemet. A fejét nem láttam. Az elülső része, ahogy ki tudtam venni, a víz alatt volt, míg a tőlem távolabb része, a farka a vízben, amely jelentős mozgást mutatott”

A férfi négy fényképet is készített, de ebből csak az egyiken vehető ki egy homályos lény, amely a mai napig kételyeknek ad táptalajt, és megfejthetetlen, hogy mit is ábrázol. Annyi biztos, hogy amikor még rendelkezésre álltak a negatívok, megvizsgáltatták, és a Kodak valódinak találta őket.

Angolna lehet a híres szörny?

A tudósok tavaly úgy vélték, hogy valójában egy hatalmas angolna lehet a skóciai Loch Ness tóban élő állítólagos gigantikus szörny, erre utal szerintük a tóból vett vízminták átfogó DNS-elemzése.
A tudósok már 1933-ban azt gyanították, hogy a tengeri szörny valójában egy angolna. Búvárok “combnyi vastag” és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek ellenére még soha senki nem fogott ki extrém méretű angolnát a Loch Nessből.

Több mint 1500 éve vélik úgy az emberek, hogy a skóciai tó sötét mélységében hatalmas szörny él. A Nessie-ről szőtt elméletek nagyon változatosak: egyesek a dinoszauruszok korának túlélőjének, mások fatörzsnek, halnak vagy egyszerűen különleges alakot formáló hullámoknak tartják az észlelések tárgyát.
Az állítólagos szörnyről szóló legkorábbi beszámoló Szent Kolumba szentté avatott bencés apáthoz, Írország és Skócia védőszentjéhez köthető, aki a 6. században Skóciába vitte a kereszténységet.

Számtalan sikertelen kísérlet történt a szörny megtalálására, például 2003-ban a BBC kiterjedt tudományos kutatást indított 600 hanglokátorral és műholdakkal, melyek átkutatták a tó teljes területét. Legutóbb három éve egy fejlett tengeri drón talált egy szörnyet: azt a modellt, melyet az 1970-es Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használtak és amely 50 éve süllyedt le a tó fenekére.

A kiemelt kép illusztráció.

 

Ajánljuk még