logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új atomjégtörőt bocsátott vízre Oroszország

| Szerző: hirado.hu
Moszkva stratégiai fontosságúnak tartja jégtörő flottáját: most az „Arktika” osztály hatodik elkészült példányát bocsátottak vízre. Ezekkel a hajókkal Oroszország lerövidítené az útvonalat Európa és Ázsia között.

 

Egy új nukleáris meghajtású jégtörőt bocsátottak vízre a szentpétervári Balti Hajógyárban. A „Jakutia” a legújabb az „Arktika” – Project 22220 – osztályban, amelyet Oroszország az északi-tengeri útvonalon történő hajózás fellendítése érdekében épít.

Az Arktika, az osztály első tagja 2020-ban állt hadrendbe, és a világ legnagyobb nukleáris meghajtású jégtörője. Összesen öt ilyen hajót állítottak már hadrendbe, és további kettő tervben van.

A 33 500 tonnás, 173 méter hosszú jégtörők akár három méter vastag jeget is képesek áttörni.

Mindegyikük két RITM-200-as atomreaktorral rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy meghajtórendszerük akár 60 MW teljesítményt is termeljen. A nukleáris energiaforrás 40 éves élettartammal rendelkezik, és körülbelül hétévente van szüksége újratöltésre.

Moszkva stratégiai fontosságúnak tartja jégtörő flottáját, a hajók célja, hogy a kereskedelmi hajók számára hozzáférhetőbbé tegyék a hajózást a veszélyes északi tengeri útvonalon.

Az útvonal elengedhetetlen az elszigetelt észak-oroszországi közösségek ellátásához, és a Szuezi-csatornán keresztül haladó hagyományos útvonalakhoz képest jelentősen rövidebb utazási távolságot kínál az Európa és Ázsia közötti tengeri kereskedelem számára.

Tavaly rekordmennyiségű, 33,5 millió tonna rakomány haladt át az északi útvonalon, a mennyiség nagy részét a cseppfolyósított földgáz és más üzemanyagok tették ki. Idén ez az érték elérheti a 33,8 millió tonnát – közölte a Roszatom, az Atomflot anyavállalata a múlt hónapban.

Kiemelt kép: A Jakutia atomjégtörő Szentpéterváron, a vízrebocsátási ünnepségen. 

Ajánljuk még