logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több tucat embert ítéltek halálra, mert brutálisan meglincseltek egy férfit

Halálra ítélt csütörtökön egy algériai bíróság 49 embert azért, mert részt vettek egy szándékos gyújtogatással meggyanúsított férfi brutális meglincselésében.

Tavaly augusztusban az észak-algériai Tizi Uzuban gyilkolták meg a 38 éves Dzsamal Benszmailt. A bűntény előtt röviddel a férfit erdőtűz okozásának gyanújával őrizetbe vették, és be akarták vinni a rendőrőrsre. Az akkoriban Algéria több tartományában pusztító hatalmas erdőtüzek miatt dühös helyiek ennek hírét vették, és nagy tömeg vette körbe a férfit szállító rendőrségi furgont.

A feldühödött emberek kirángatták a gyanúsítottat a járműből, ütlegelni kezdték, majd elevenen megégették. A borzalmas esetről a közösségi médiában is megjelentek felvételek, több fiatal saját magát fényképezte a holttest mellett. A lincselésről készült fotók villámgyorsan elterjedtek az interneten, és az eset hatalmas felháborodást keltett.

A 49 halálra ítélt büntetése a gyakorlatban életfogytig tartó börtönbüntetést jelent, mert Algériában – bár a büntető törvénykönyvből nem törölték a halálbüntetést – 1993-ban felfüggesztették a kivégzések végrehajtását. Az ügyben további 28 vádlottat kettőtől tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek, 17 embert pedig felmentettek.

Algériában 2021 augusztusában legkevesebb 90 ember halt meg egy hét leforgása alatt az óriási területeken tomboló erdőtüzekben. A hatóságok több embert őrizetbe vettek szándékos gyújtogatás gyanújával.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még