Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Miniszterhelyettes: Teheránban különbizottság vizsgálja a haláleseteket

Körülbelül ötven rendőr vesztette életét a hónapok óta zajló tüntetések során Iránban Ali Bakeri Káni külügyminiszter-helyettes szerint, aki csütörtökön azt is bejelentette, külön testületet hoztak létre arra, hogy kivizsgálja a haláleseteket.

A vizsgálatokat a belügyi tárca alá tartozó testület vezeti – tette hozzá az újdelhi látogatáson tartózkodó Ali Bakeri Káni az NDTV indiai televíziós csatornának adott interjújában.

Elmondta, hogy a rendőrök között a sebesültek száma is több százra tehető. A tiltakozók soraiból jelentett áldozatokra azonban nem tért ki.

Az országban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, amelyeknek ellenzéki csoportok szerint már több mint 300 halálos áldozatuk van, és az ENSZ emberi jogi főbiztossága szerint közülük 40 gyerek.

A tiltakozásokat a Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

Ajánljuk még