Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Meloni: Nem Afrikát kell Európába hozni, hanem a kirablásukat kell befejezni

| Szerző: hirado.hu
Tovább gyűrűzik az Ocean Viking nevű migránshajó miatt kirobbant olasz-francia diplomáciai háború, amelyet az váltott ki, hogy Olaszország hetekig nem engedte kikötni partjainál a több mint kétszáz illegális migránst utaztató NGO-hajót, hanem Franciaország partjaihoz irányította őket. Miután Emmanuel Macron francia elnök végül engedélyezte a hajó befogadását, válaszként az olasz lépésre, Franciaország megerősítette az Olaszországgal szomszédos határszakaszának katonai védelmét, valamint az EU-s migrációs elosztási mechanizmus felrúgásával fenyegették meg az olaszokat. A diplomáciai kardcsörtetés azonban nem ért véget ezen a ponton: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy televízióműsorban szó szerint Franciaországot tette felelőssé az Afrikából származó illegális migrációért.

ir="ltr" lang="en">„Ez itt a CFA frank, amelyet Franciaország tizennégy afrikai állam számára bocsát ki fizetőeszközként, cserébe pedig elveszi azok erőforrásait” – mondta Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke egy televízióműsorban, miközben bemutatta a volt francia gyarmatországokban napjainkban használt bankjegyet.

Meloni a több hete húzódó és egyre mérgesebbé váló olasz-francia migrációs vita újabb fejezetét nyitotta meg azzal, hogy rámutatott az Afrikából özönlő illegális migráció mögöttes okára, azaz a korábbi gyarmattartó Franciaország ma is működő befolyására.

Giorgia Meloni egy Burkina fasoi kisgyerek fotóját is bemutatta, aki az olasz miniszterelnök elmondása szerint egy aranybányában dolgozik hazájában. – Franciaország CFA frank bankjegyet nyomtat Burkina Faso számára, amelyért cserébe igényt tart az ott kitermelt arany ötven százalékára. Ez végül a francia államkincstárban köt ki – fogalmazott Meloni.

Kapcsolódó tartalom

Az olasz miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy a migrációs krizisre nem az afrikai migránsok Európába fogadása a megoldás, hanem Afrika felszabadítása azoknak az európaiaknak a befolyása alók, akik kihasználják őket. Lehetővé kell tenni Afrika számára, hogy a saját forrásaiból maga éljen.

Ajánljuk még