logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Klímaaktivisták zavartak meg egy komolyzenei koncertet Hamburgban

A karmesteri pulpitusra váratlanul felugró klímaaktivisták zavarták meg a Berlini Filharmonikus zenekar hamburgi koncertjét – közölte csütörtökön a zenekar alapítványa.

Az eset szerda este történt a hamburgi Elbai Filharmónia koncertpalotában: az Utolsó Nemzedék nevű csoport két aktivistája a koncert kezdete előtt néhány másodperccel jelent meg a karmester helyére ugorva, majd rövid szónoklatba kezdtek.

Beszédükben a klímakatasztrófa veszélyeire igyekeztek felhívni a közönség figyelmét, és ellenállásra szólítottak fel a német kormány szerintük „határozatlan” klímapolitikája ellen. A közönség bekiabálásokkal próbálta őket távozásra bírni. Az aktivisták a rövid beszéd után elhagyták a helyszínt és az eseményről készült videofelvételt közzétették az interneten.

Kapcsolódó tartalom

A berlini filharmonikusok alapítványa csütörtöki közleményében arra is kitért hogy megvizsgálja, hogyan akadályozhatná meg saját koncerttermében a hasonló eseteket; továbbá felvették a kapcsolatot a helyszínt biztosító biztonsági cég képviselőjével az eset tisztázása érdekében.

A biztonsági cég szóvivője a dpa hírügynökség kérdésére ezzel kapcsolatban azt mondta: közölték az alapítvánnyal hogy le fogják vonni a váratlan rendzavarás tanulságait, és megfontolják, milyen óvintézkedéseket tehetnek, de hozzátette, „a hasonló provokációkat legfeljebb csak aránytalan biztonsági intézkedésekkel lehetne megelőzni”.

Az Utolsó Nemzedék egyike azon szervezeteknek, amelyek a klímaváltozást okozó emberi tevékenység miatti tiltakozásként különböző polgári engedetlenségi akciókat követtek el Európa több országában: a nagy múzeumokban festményeket öntöttek le különböző anyagokkal, majd odaragasztották magukat a képkeretekhez, vagy a falhoz.

Ajánljuk még