logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Klicsko: Kijev nagy része áram nélkül maradt

| Szerző: hirado.hu
Kijev 70 százalékában továbbra sincs áram, a vezetékes vízellátást eddig részlegesen állították helyre a szerdai újabb, főként a polgári infrastruktúra megsemmisítését célzó nagyszabású orosz rakétatámadás után – közölte csütörtökön Vitalij Klicsko kijevi polgármester. Több millió ukrán életét fenyegeti a tél az ország energetikai hálózatát ért orosz támadások miatt – erre már az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója figyelmeztetett a héten.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kifejtette, hogy a vízellátást a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján, részben pedig a jobb oldalon visszaállították Kijevben.

„A Kijivvodokanal vízművállalat energiamérnökei és szakemberei egész éjszaka azon dolgoztak, hogy helyreállítsák a főváros létfenntartását. A város bal partján már helyreállt a vízellátás. A jobb oldalon reggelre tervezzük a helyreállítását. A főváros 70 százaléka még mindig áram nélkül van” – írta Klicsko. Hangsúlyozta:

az energetikai szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb visszakapcsolják az áramot, de ez attól függ, hogy sikerül-e helyreállítani az egyensúlyt egész Ukrajna energiarendszerében.

Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvõ Vishorodban 2022. november 23-án. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendõrfõnök tájékoztatása szerint lakóövezetet és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket értek rakétatalálatok a régióban. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

A lakosság negyede már áram nélkül van

Hans Kluge, az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének európai igazgatója újságírók előtt Kijevben emlékeztetett hétfőn, hogy Ukrajna energetikai létesítményeinek a fele rongálódott meg vagy dőlt romba.

„Ma tízmillió ember, a lakosság egynegyede van áram nélkül”

– mondta nyilatkozatában. Az ukrán energetikai létesítményekben okozott károk „máris pusztító hatást gyakoroltak az egészségügyi rendszerre és a lakosság egészségére” – tette hozzá Kluge.

Több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés. „Arra számítunk, hogy további két-három millió ember hagyja el otthonát meleget és biztonságot keresve”– ismertette előrejelzésüket.

Fűtéssel, villanyárammal, ivóvízzel ellátott menedékhelyeket hoznak létre

Ukrajna-szerte nyilvános menedékhelyeket, úgynevezett legyőzhetetlenségi központokat hoznak létre, amelyekben a nap 24 órájában ingyenes villanyáramot, fűtést, vizet, internetes hozzáférést, telefonkapcsolatot és orvosságokat biztosítanak a leginkább rászoruló lakosok részére

Az ukrajnai atomerőművek szerdai ideiglenes lekapcsolódása után Herman Haluscsenko energetikai miniszter azt ígérte csütörtökön, hogy a nap végéig az összeset visszakapcsolják az ukrán energiahálózatba, ami jelentősen fogja csökkenteni az áramhiányt az országban. Hozzátette, hogy a létfontosságú infrastrukturális létesítmények országszerte már áram alatt vannak, és a termelési mennyiséget a nap folyamán növelik.

„Arra számítunk, hogy estére megkezdik a működést az atomerőművek, amelyek árammal látják el a hálózatot, és ez jelentősen csökkenti a hiányt. Ez az első alkalom, hogy mind a négy atomerőművet egyszerre kapcsolták le” – jegyezte meg Haluscsenko. „Az atomerőművek esetében most kulcsfontosságú – folytatta –, hogy saját szükségleteik kielégítésére kapjanak elegendő áramot, ami nukleáris biztonsági kérdés. Ha egy atomerőmű dízelgenerátorral működik, az kockázatot jelent a nukleáris és sugárbiztonsági szabványok és követelmények tekintetében” – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy ezért minden atomerőművet a lehető legrövidebb időn belül bekapcsoltak az ukrán energiarendszerbe, ami lehetővé teszi számukra, hogy ismét áramot szállítsanak a hálózatba. Kivételt képez a zaporizzsjai atomerőmű, amely továbbra is dízelgenerátorral működik – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője egy tévéműsorban kijelentette, hogy előrejelzésük szerint az oroszok a jövőben is folytatják a szerdaihoz hasonló nagyszabású rakétatámadásokat Ukrajna ellen, és körülbelül egy hétbe telik, mire felkészülnek a következőre.

 

 

Ajánljuk még