Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Kínába utazik Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke december 1-jén Pekingbe utazik, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel – tájékoztatott az az uniós tagállamok vezetőinek tanácskozó fórumaként létrehozott Európai Tanács csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a pekingi látogatásra azt követően kerül sor, hogy az Európai Tanács októberben stratégiai megbeszélést folytatott az Európai Unió Kínával fenntartott kapcsolatairól.

A feszült geopolitikai és gazdasági környezetben a látogatás lehetőséget jelent mind az EU, mind Kína számára – írták. Az EU és Kína vezetői a globális kihívásokról, valamint a közös érdeklődésre számot tartó témákról fognak tárgyalni – tette hozzá rövid közleményében az Európai Tanács.

Charles Michel nemrégiben arra szólította fel Pekinget, győzze meg Oroszországot arról, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot Ukrajnában.

Bátorítjuk a kínai hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt használjanak fel annak érdekében, hogy meggyőzzék Oroszországot Ukrajna önállóságának és területi egységének tiszteletben tartására a nemzetközileg elismert határokon belül” – fogalmazott.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint novemberben törölték Charles Michelnek a sanghaji vásár megnyitójára tervezett beszédét, mert az EU értesülése szerint a kínai hatóságok cenzúrázni akarták a szöveg ukrajnai háborúra utaló részeit.

Ajánljuk még