Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Elfogadta az EP a bővítési javaslatot – Szerbiának csatlakoznia kellene a Moszkva elleni szankciókhoz

| Szerző: hirado.hu
Elfogadta az Európai Parlament azt a javaslatot, miszerint Szerbia csak abban az esetben haladhat előre a csatalakozási folyamatokban és juthat hozzá az uniós támogatásokhoz, ha csatlakozik az Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye szerint a vitára bocsátott jelentésben a csatlakozási feltételrendszer átpolitizált szigorítása rossz üzenet, elbizonytalanítja például a csatlakozásra váró Szerbiát – számolt be a Pannon RTV.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos a nyugat-balkáni országok csatlakozási eljárásával kapcsolatban kijelentette: az Európai Unió elkötelezett a régió integrációja mellett, különösen egy olyan időszakban, amikor háború sújtja az egyik szomszédos országot.

„Nem kellenek további új módszerek, eljárások. Egyszerűen politikai akaratra van szükség mind az EU, mind az érintett országok részéről. A bővítés geopolitikai prioritás valamennyiünk és szövetségeseink számára is. Reformok kellenek tehát, a biztonság, a szabadság garantálása, ez viszont a mi dolgunk, hogy ezeket megteremtsük.”

Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású EP-képviselője kijelentette: a vitára bocsátott jelentésben a csatlakozási feltételrendszer átpolitizált szigorítása rossz üzenet, elbizonytalanítja például a csatlakozásra váró Szerbiát.

Kapcsolódó tartalom

Az új bővítési stratégiáról szóló jelentéséből az is kiderül, hogy Szerbia csatlakozásának egyik kulcseleme az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése.

„Abban az esetben, ha Szerbia nem csatlakozna az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz, akkor kerüljön felfüggesztésre az uniós pénzek kifizetése Szerbia irányába. Azt hiszem, hogy ez a fajta hozzáállás nem egy jó irány. Nem lehet feltételrendszerekben, kondicionalitásokban kommunikálni olyan tagjelölt országokkal, akik valójában nem is tudják, hogy mikor válnak az Európai Unió tagjává.”

A Fidesz EP-képviselője leszögezte, elérkezett az ideje az uniós bővítési folyamat felgyorsításának. A jelenlegi geopolitikai és biztonságpolitikai helyzet is azt kívánná, hogy a nyugat-balkáni országok mielőbb teljes jogú uniós tagállamokká váljanak – tette hozzá Deli.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még