Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Az EP egyetért azzal, hogy az EU nem fogadja el a megszállt területeken kiadott orosz útleveleket

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hozzájárult, hogy az Európai Unióban ne fogadják el az Oroszország által megszállt ukrán és georgiai területeken kiállított útleveleket és egyéb úti okmányokat.

Az elfogadott javaslat értelmében az Európai Bizottságnak a tagállamokkal folytatott konzultációt követően össze kell állítania azon orosz úti okmányok, elsősorban útlevelek listáját, amelyet az uniós hatóságok nem ismerhetnek el.

A dokumentum rögzíti ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború elől menekülőknek humanitárius alapon továbbra is biztosítani kell a lehetőséget az EU-ba való belépésre.

Az Európai Parlament a tagállamokat tömörítő Tanáccsal korábban megszületett megállapodást 531 szavazattal, hét ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett hagyta jóvá. A határozat a tanácsi jóváhagyását, majd kihirdetését követő napon lép életbe.

Oroszország a Krím félsziget 2014-es megszállása óta állít ki útleveleket az ottani lakosoknak, jelenleg pedig ugyanígy tesz Ukrajnának nem az ukrán kormány által ellenőrzött régióiban is. Ezekkel az útlevelekkel ezután nem lehet uniós vízumért folyamodni vagy az EU külső határát átlépni.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még