Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

A cseh szenátus is jóváhagyta a rendkívüli adó kivetését

Rendkívüli adót fognak fizetni jövő évtől kezdve három éven át az energetikai, vegyipari és bányaipari cégek, valamint a bankok Csehországban.

A kormány által javasolt 60 százalékos adó kivetését csütörtökön hagyta jóvá a cseh parlament felsőháza, a szenátus. A képviselőház november elején hagyta jóvá a törvényjavaslatot, amely az államfő aláírása után lép életbe.

A rendkívüli, 60 százalékos adók teljes egészében az államkassza bevételét gyarapítják, a települések önkormányzatainak kérését, hogy a bevételekből ők is részesüljenek, a képviselőház és a szenátus sem hagyta jóvá. „A rendkívüli kiadások az államkasszát terhelik, így jogos, hogy a rendkívüli bevételek is az államkasszába menjenek” – indokolta a kormány álláspontját Zbynek Stanjura pénzügyminiszter.

A cseh kormány ezeket a bevételeket az energiaárak maximálásával kapcsolatos állami kiadások fedezésére kívánja felhasználni.

Zbynek Stanjura a parlamentben azt mondta, hogy a rendkívüli adó a jövő évben mintegy 85 milliárd koronát hozhat az államkasszának. A kormány az energiatámogatásokra az újabb közlések szerint összesen mintegy 125 milliárd koronás kiadásokkal számol. A hiányzó milliárdokat a kormány az energiatermelők megadóztatásából kívánja előteremteni.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még