Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Több tízmillió gyerek kerülhet veszélybe a kanyaró elleni oltás elmaradása miatt

Világszerte több tízmillió gyerek kerülhet veszélybe, mert a koronavírus-világjárvány miatt sokkal kevesebben kapták meg a kanyaró elleni oltást az elmúlt három évben – figyelmeztetett szerdán közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai járványügyi központ (CDC).

Ephrem Tekle Lemango, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) oltási programjával megbízott tisztségviselő közleményében aláhúzta: nincs sok idő a hátrány ledolgozására.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója rámutatott: a koronavírus-világjárvány hátrányosan érintette az oltási kampányt.

A jelentés minden egyes statisztikai adata mögött egy gyerek van, akit megelőzhető betegség fenyeget” – hangsúlyozta.

2021-ben mintegy 40 millió gyerek nem szerezte meg a teljes védettséget a kanyaróval szemben, közülük 25 millióan még az első adag oltást sem kapták meg – derült ki a jelentésből.

2008 óta nem volt ilyen alacsony azok száma, akik megkapták az első adag oltást. Nigériában, Indiában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában és Indonéziában a legmagasabb a beoltatlan gyerekek száma.

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzához hasonló tünetekkel és bőrkiütéssel járó betegség, amely tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Fertőzés esetén nincs ellene orvosság, és egyes esetekben halálos kimenetelű is lehet.

A jelentés becslése szerint 2021-ben 9 millióan kaphatták el a kanyarót, és közülük 128 ezren bele is haltak. A múlt évben 22 országban tört ki nagyobb kanyarójárvány, egyebek között Afrikában és a Közel-Keleten.

A WHO áprilisban tudatta, hogy 2022 első két hónapjában csaknem 80 százalékkal nőtt a kanyarós esetek száma 2021 ugyanezen időszakához képest.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még