Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Tajvani külügyminiszter: Csökkent a kínai beavatkozások száma a tajvani helyhatósági választások előtt

Kevesebb kínai politikai beavatkozási kísérletet észlelt Tajvan a szigeten szombaton tartandó helyhatósági választások előtt – közölte szerdán újságírókkal Tajvan külügyminisztere, Joseph Wu, aki ezt azzal magyarázta, hogy Peking igyekszik javítani nemzetközi megítélésén.

Tajvan korábban többször azzal vádolta Kínát – amely saját részének tekinti az 1949 óta független kormányzattal bíró szigetet –, hogy egyebek között az interneten terjesztett hamis hírek és katonai fenyegetés segítségével több alkalommal próbált beavatkozni tajvani választásokba.

A korábbi választások idején Peking például a Kínában élő tajvaniakat olcsó repülőjegyek segítségével igyekezett arra buzdítani, hogy menjenek a szigetre, és szavazzanak a Kína-barát jelöltekre – magyarázta Wu, aki úgy vélte, Kína igyekszik rendbe hozni más országokkal ápolt kapcsolatait, miután bírálatok érték a Tajvan ellen intézett fenyegetései miatt.

Hozzátette, hogy a pekingi kormányzatot most vélhetően lekötik saját problémái is, egyebek között a zéró-Covid politika okozta feszültségek.

A szombati választásokra kitérve Wu leszögezte: a voksolás Kína számára is fontos, Tajvan ugyanis a kínai ajkú közösségek számára a demokrácia modelljét képviseli, és Tajpej „példát akar mutatni Pekingnek.

Kína tajvani ügyekkel foglalkozó irodája nem reagált a tárcavezető nyilatkozatára, korábban viszont azt vetette a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) párt szemére, hogy politikai nyereségvágyból hangoztatja a kínai fenyegetésről szóló híreket.

Kína augusztus óta több hadgyakorlatot tartott a sziget körül, de az elmúlt időben visszafogta katonai tevékenységét is a térségben.

Ajánljuk még