logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyógyszerhiány fenyegeti Németországot

| Szerző: Hirado.hu
Egy felmérés szerint a német állampolgárok mintegy ötöde ismeri a gyógyszerellátással kapcsolatos problémákat. Az emberek évek óta Kínára, mint olcsó beszállítóra támaszkodnak. Most Bajorország felszólítja a szövetségi kormányt, hogy tegyen valamit a függőség ellen.

 

Legyen szó gyermekeknek szánt lázcsillapítóról, köhögéscsillapítóról, vérnyomáscsökkentőről, mellrák elleni gyógyszerről, az emberek gyakran ütköznek problémába a gyógyszertárakban, rengeteg készítmény ugyanis hetekig nem található sem a polcokon, sem a raktárakban.

„A helyzet szörnyű” – mondja Thomas Preis, az Észak-rajnai Gyógyszerészszövetség elnöke.

A szakmában eltöltött több mint harminc éve alatt még soha nem tapasztalt ilyesmit.

Preis egy konkrét példán keresztül is bemutatta, hogy egyebek mellett miért akkora baj, hogy másik gyógyszerre kell átállnia az embereknek. A gyomorproblémák kezelésére használt Pantoprazol-készítmények már nem állnak rendelkezésre, át kell térni az Omeprazolra. Ennek az anyagnak azonban több kölcsönhatása van más gyógyszerekkel – számolt be a V4NA portál.

Preis aggodalommal tekint a következő évre is, szerinte ugyanis nem oldódnak meg a szűk keresztmetszeti problémák. A Német Gyógyszergyártók Szövetségének felmérése szerint a németek 18 százaléka tapasztalt már nehézséget vagy gyógyszerhiányt. A gyógyszertárak számára a hiány kellemetlen, mert alternatívákat kell találniuk a betegek számára a gyógyszerek helyett vagy részben maguknak kell előállítaniuk azokat – ami időigényes és költséges.

A Szövetségi Gyógyszer- és Orvostechnikai Intézet (BfArM) szerint jelenleg több mint háromszáz gyógyszer nem áll rendelkezésre, köztük antibiotikumok, lázcsillapítók és szívinfarktus elleni szerek. A radiológiai szűrések fontos gyógyszerei is érintettek.

A VfA gyógyszeripari szövetség tanulmánya szerint az Európába szánt hatóanyagok gyártóhelyeinek mintegy 68 százaléka Ázsiában található, ennek oka az, hogy az európai államok olcsóbban be tudják szerezni a különböző hatóanyagokat.

Nem titok, hogy Németország és az egész EU túlságosan függ Kínától vagy akár Indiától a gyógyszerbeszerzésben

– mondta Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter (CSU) a Deutsche Presse-Agenturnak.

Úgy vélekedett, hogy a szövetségi kormánynak végre fenntartható lépéseket kell tennie, hogy az ország ne függjön a gyógyszerbeszerzésben Kínától. Sürgősen elő kell mozdítani az uniós termelést, és Németországot mint gyógyszeripari helyszínt is tovább kell erősíteni – mondta.

Még több következménnyel jár a függés Kínától, figyelmeztetett Holetschek.

„Ha például az antibiotikumokat szinte kizárólag olyan országokban állítják elő, ahol alacsonyabbak az előállítási normák, akkor ez elősegíti az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulását, ezek a szerek így egyre kevésbé lesznek hasznosak a fertőzések ellen.”

A jövő év elején a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium és a Szövetségi Gazdasági Minisztérium közös javaslatot kíván előterjeszteni a helyzet javítására.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Tévútra vihet az öndiagnózis, bízzunk inkább a szakemberekben!
Az internet elterjedése óta egyre többen folyamodnak ahhoz a módszerhez, hogy orvosi konzultáció helyett az online térben szerzett információk alapján diagnosztizálják saját magukat és határozzák meg a lehetséges gyógymódot problémáikra. Ez a jelenség az elmúlt két évben a koronavírus-járvány hatására felerősödött, hiszen az orvosok elérése és főleg látogatása nehézkessé vált.<strong> </strong>
Életmód

Ajánljuk még