logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyakorlatilag elfogytak a nagyteljesítményű generátorok Németországban

| Szerző: hirado.hu
Komoly aggodalmat keltett a német katasztrófavédelem szóvivőjének egyik nyilatkozata, amelyben áramszünetekre figyelmeztetett. A generátorgyártók viszont jól járnak azzal, hogy megindult a roham az áramfejlesztőkért.

 

Már most elfogytak a 2023-as generátor készletek – idézte a Rolls-Royce Power Systems motorgyártó vállalat szóvivőjét a Spiegel német lap. A szóvivő elmondta:

„az áramfejlesztőkre jelenleg hat-tizenkét hónapos várakozási idővel kell számolni.”

Az elmúlt napokban a Szövetségi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal (BBK) vezetőjének, Ralph Tieslernek a nyilatkozatai keltettek aggodalmat Németországban. A Welt am Sonntag című lapnak adott interjújában Tiesler regionális és átmeneti áramkimaradásokra figyelmeztetett:

„Feltételezzük, hogy januártól-februártól kezdve helyenként fennakadások lesznek az áramellátásban.”

A BBK később igyekezett megnyugtatni a közvéleményt azzal, hogy valójában

„rendkívül valószínűtlen” egy széles körű téli áramkimaradás. A villamosenergia-rendszer többszörös redundanciával és számos tartalékmechanizmussal rendelkezik, hogy zavarok esetén stabilizálja a hálózatot.”

A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy nem sikerült lenyugtatni a kedélyeket. Számos vállalkozás döntött úgy, hogy generátorokat szerez be.

A Rolls-Royce Power Systems tavaly mintegy 2,75 milliárd fontnyi – mintegy 937 milliárd forint – forgalmat bonyolított le, ennek körülbelül egyharmadát az áramfejlesztők üzletágában. A gyártó szerint idén az összes forgalom még nagyobb részét fogja kitenni a generátorok eladása, ugyanakkor azt nem árulta el, hogy eddig hány darab áramfejlesztőt adott el Németországban.

Kapcsolódó hírek

Németország: Több mint a duplájára nőtt az LNG-terminálok költsége
Több mint a duplájára nőtt az úszó cseppfolyósítottföldgáz-terminálok költsége, így azok beszerzése és karbantartása a tervezettnél legalább három és fél milliárd euróval többe fog kerülni Németországnak. A szövetségi gazdasági minisztérium továbbá közölte, így a fejlesztésre jelenleg összesen mintegy 6,56 milliárd euró összegű forrás áll rendelkezésre a költségvetésből.
Külföld

Ajánljuk még