Aktuális

Tűz ütött ki a kollégiumban – tizenhárom általános iskolás halt meg

FED: Az egekbe szökött az amerikai háztartások adóssága

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt 20 év leggyorsabb ütemű adósságnövekedést tapasztalták az Egyesült Államokban, leginkább a hitelkártya- és a jelzáloghitelek dobták meg a tartozások egyenlegét.

Az Egyesült Államok lakosságának tartozása elérte a rekordot jelentő 16,5 billió dollárt – jelentette az amerikai központi bank (FED). Negyedéves alapon 2,2 százalékkal, éves alapon pedig 8.3, százalékkal nőtt az amerikaiak eladósodottsága.

Az idei második negyedévben ez 310 milliárd dolláros ugrást jelent az egész évben pedig 1,24 billió dolláros növekedést.

A jegybank megjegyezte, hogy az adósság növekedéséhez a legnagyobb mértékben a jelzáloghitelek egyenlegei járultak hozzá, amelyek az egy évvel ezelőttihez képest 1 billió dollárral, 11,7 billió dollárra ugrottak, valamint a hitelkártya-adósság, amely 930 milliárd dollárra emelkedett.

A hitelkártya-egyenlegek együttesen több mint 15 százalékkal nőttek 2021 azonos időszakához képest, ami legnagyobb éves ugrás az elmúlt 20 évben.

„A hitelkártya-, jelzálog- és autóhitel-egyenlegek 2022 harmadik negyedévében tovább nőttek, ami a robusztus fogyasztói keresletet és a magasabb árakat tükrözi ”– mondta Donghoon Lee, a New York-i FED gazdasági kutatási tanácsadója.

Kapcsolódó hírek

Roham lehet az élelmiszerekért is a Black Fridayen
Míg az előző években főként a háztartási gépek és az elektronikai eszközök voltak a Black Friday slágertermékei, úgy idén a nehéz gazdasági helyzetben már az élelmiszer akciók is előtérbe kerülnek majd. A lakosság az infláció hatására kiemelten ár érzékennyé vált, ezért a kedvezményeket is kettőzött erővel keresik nemcsak a boltokban, hanem online is. Csikós Zsolt, a Coop Online Kft. vezetője Cooponline.hu webáruház ügyvezetője arról beszélt, a piac ma már megköveteli, hogy kiemelt akciókkal, törzsvásárlói kedvezményekkel és vásárlásra ösztönző programokkal szolgálják ki a vevőket.
Életmód
Óriási hókáosz alakult ki az Egyesült Államokban
Csaknem két méternyi hó hullott a hétvégén New York állam nyugati területein. Buffalo térségében nem ritka az erős havazás, de a helyenként mért 180-200 centiméteres hótakaró vastagsága rekordnak számít. A meteorológiai szoláglat szerint a hét első felében még folytatódhat a hóvihar. Öt államra figyelmeztetést adtak ki.
Külföld

Ajánljuk még