Fontos

Harry herceg halálra rémült az édesapja miatt

Dánia legrégebbi vidámparkjában is spórolnak az energiával

Energiatakarékos égőkre cserélték a fényeket Dánia legrégebbi vidámparkjában. De a működés zavartalanságához még így is kellenek majd korlátozások. Az országban ugyanis negyven éve nem látott rekordinfláció tombol, és sorra jelentenek csődöt a cégek – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

Koppenhágában van a világ egyik legrégebbi vidámparkja: az 1843-as nyitáson állítólag a dán meseíró, Hans Christian Andersen is ott volt, száz évvel később pedig Walt Disney is ellátogatott ide, hogy inspirációt merítsen a Disneyland terveihez.

A Tivoli kertben a hétvégén elkezdődött az adventi időszak, a vidámpark azóta családokkal és gyerekekkel van tele. A járvány alatt zárva tartott a hely, tavaly azonban újranyitott, azóta rengeteg a látogatójuk. Szükségük is van a bevételre, mert az energiaárak Dániában is elszabadultak.

„A legnagyobb kiadást a kisvasutak, a hullámvasutak, a körhinták jelentik. Ezeket csak akkor indítjuk el, ha tele vannak. A fényeket viszont csak akkor kapcsoljuk le, amikor zárva vagyunk” – mondta Kasper Schumacher, a park igazgatója.

A vidámparkban használt izzókat az elmúlt időszakban LED-es égőkre cserélték. A világítás ára ezzel már csak az energiaköltségek tizedét teszi ki. Ezért a világításon nem kell spórolniuk, aminek a családok is örülnek.

Kapcsolódó tartalom

„A Tivoli varázslatos hely. Az emberek azért járnak ide, hogy minőségi időt töltsenek a családjukkal és a barátaikkal” – mondta egy látogató.

A helyiek szerint a vidámpark összeköti a generációkat.

„Az emberek azért járnak ide, hogy újraéljék a gyerekkorukat. Az én korosztályom is kezdettől fogva ide járt, ezért a saját gyermekeinket is ide hozzuk” – mondta egy férfi.

A varázslat árát azonban mindenkinek meg kell fizetni. Dániában októberben negyven éve nem tapasztalt rekordinflációt jegyeztek: leginkább az élelmiszerek drágultak, valamint a rezsi. De az áremelkedések nemcsak a lakosság terheit fokozzák. Dániában ugyanis egyre több vállalkozás kerül csődközeli állapotba, ezért a kormány több mint ezermilliárd forintnak megfelelő uniós kölcsönt vesz fel novemberben, hogy támogassa a nagy energiaigényű kis- és középvállalkozásokat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Wikipedia.org

Ajánljuk még