Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Az amerikai belbiztonsági miniszter távozását követeli a republikánusok törvényhozási vezetője

Az amerikai Képviselőház (House Oversight Committee) republikánus elnökségi várományosa a belbiztonsági miniszter lemondását követelte a határőrizet kudarcára hivatkozva kedden a mexikói határon tett látogatása után.

Kevin McCarthy El Paso-ban tartott sajtótájékoztatóján a migrációs válságra hivatkozva ultimátumot adott Alejandro Mayorkas miniszternek, és kijelentette: ha nem távozik posztjáról, akkor januárban, miután a republikánusok átveszik a törvényhozási többséget, a miniszter eltávolítására irányuló eljárást indíthatnak.

A politikus azzal vádolta a minisztert, hogy intézkedései hozzájárultak az illegális migráció soha nem látott mértékű hullámához, és azt ígérte, hogy – amennyiben nem mond le -, a republikánusok megvizsgálják a tárcavezető minden egyes intézkedését, döntését és kudarcát, hogy azok alapján el lehet-e indítani az eltávolítására irányuló eljárást, az úgynevezett impeachmentet.

A Fehér Ház szóvivője kedden egy sajtóértekezleten a felszólításra azzal reagált, hogy a republikánusok politikai színjátékot folytatnak, és nem ajánlanak megoldást a határon kialakult helyzetre.

Az Egyesült Államok mexikói határszakaszán a 2022-es pénzügyi évben, azaz 2021. október és 2022. szeptember között minden korábbinál több, csaknem 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok a 2021-es 1,7 millió után, ami akkor szintén történelmi rekord volt.

Ajánljuk még