logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A venezuelai elnök újrakezdi a tárgyalásokat az ellenzékkel

Nicolás Maduro venezuelai elnök november 25-én és 26-án újrakezdi a tárgyalásokat az ellenzékkel – jelentette be Gustavo Petro kolumbiai államfő a Twitteren szerdán.

A kolumbiai kormány célja, hogy segítsen a szomszédos Venezuelának kijutni a belpolitikai válságból. Petro beiktatása óta igyekszik javítani a viszonyt Venezuelával. A két ország 2019 februárjában állította helyre diplomáciai kapcsolatait.

A venezuelai kormány és az ellenzék tavaly augusztusban állapodott meg a párbeszédről, ám Caracas októberben megszakította az egyeztetéseket, miután Alex Saab kolumbiai üzletembert, Nicolás Maduro venezuelai elnök közeli munkatársát, akit az amerikai igazságszolgáltatás pénzmosással vádol, a Zöld-foki szigeteken kiadták az Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államok és többtucatnyi más ország szerint a 2013 óta hatalmon lévő Maduro csalással nyerte meg a 2018-as elnökválasztást. Washington 2019-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Venezuelával, és – csaknem 50 másik országgal együtt – az ellenzéket vezető Juan Guaidót ismerte el az ország ideiglenes elnökének.

Ajánljuk még