logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több százra nőtt az indonéziai földrengés a halálos áldozatainak száma

Az indonéziai Cianjurban hétfőn történt földrengés halálos áldozatainak száma 252-re emelkedett – jelentették be kedden a helyi kormányzati szervek.

A helyi hatóságok kedden egy Instagramon közzétett posztjukban még 252 halálos áldozatról, valamint 37 eltűntről számoltak be és több száz sérültet említettek. A katasztrófavédelem adatai szerint azonban 268 halálos áldozatot találtak már, és 151 embert kezelnek eltűntként. A katasztrófavédelem vezetője, Suharyanto tájékoztatása szerint 1083 ember sérült meg a földrengésben.

A földmozgás epicentruma Jáva nyugati részén, Cianjur településen volt, Jakartától 75 kilométerre délkeletre, 10 kilométeres mélységben – közölte hétfőn az indonéz meteorológiai és geofizikai intézet (BMKG).

A halálos áldozatok között a keddi hivatalos tájékoztatás szerint sok volt az iskolás gyermek, mivel több iskola is összedőlt. A mentőalakulatok a romok alatt kutatnak túlélők után.

Kedden reggel megérkeztek az élelmiszert, sátrakat, takarókat és egyéb felszereléseket szállító teherautók Jakartából az ideiglenes menedékhelyekre. Az utórengésektől félve ezrek töltötték az éjszakát a szabadban.

Egy ilyen nagyságú földrengés csak kisebb károkkal járhatott volna, a szakértők azzal magyarázzák a katasztrófa pusztító hatását, hogy az epicentrum közel volt a törésvonalhoz, a földfelszínhez, és az infrastruktúra nem felelt meg a földrengés elleni védekezés támasztotta követelményeknek.

A mentési munkálatokat egyes területeken áramkimaradások és több mint 100 utórengés nehezítette.

Henri Alfiandi, az Országos Kutató- és Mentőszolgálat (Basarnas) vezetője szerint a földcsuszamlások és a nehéz terep is hátráltatja a mentési munkálatokat.

Kedden Joko Widodo elnök is Cianjurba utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a mentésben résztvevőket és az áldozatok családjait. Mint mondta: a romok alatt rekedt áldozatok kimentését tartja prioritásnak.

Az elnök ígéretet tett az infrastruktúra helyreállítására, mások mellett a Cianjurt más városokkal összekötő fő híd újjáépítésére. Azt is megígérte, hogy a kormány 50 millió rúpiáig (1,3 millió forintig) terjedő támogatást nyújt mindenkinek, akinek a háza megsérült.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el. A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, amely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Ajánljuk még