logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Néhány nap alatt vált semmivé több tízmilliárd dollár – összeomlott a harmadik legnagyobb kriptotőzsde

| Szerző: hirado.hu
A hónap egyik legnagyobb botránya robbant ki, amikor nemrég összeomlott az FTX kriptotőzsde, amelyik a világ egyik legnagyobb kereskedő platformja volt. Ez a csőd bebizonyította, hogy a kriptotőzsde is ugyanúgy bedőlhet, mint bármelyik hagyományos társa.

 

A FTX kriptopénztőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután a vállalat értéke 32 milliárd dollárról pár nap alatt nulla közelébe esett vissza, ezzel magával rántva az alapító-vezérigazgató Sam Bankman-Fried 16 milliárd dolláros nettó vagyonát is – olvasható az Investopedia.com elemzésében. 

A Bankman-Fried által mindössze 28 évesen indított FTX  három év alatt az egyik legnagyobb kriptotőzsdévé vált. Egy júliusi interjúban Bankman-Fried még arról beszélt,

ha a legnagyobb kriptotőzsdévé válnak, akkor az olyan óriások, mint a Goldman Sachs és a CME-csoport megvásárlásának ötlete sem zárható ki.

Bankman-Fried agresszív marketinget alkalmazott, hogy minél több befektetőt gyűjtsön a platformjára. Ismertté vált politikai lobbizásáról és adományairól is, hiszen Soros György mellett ő fizette be a legtöbb pénzt a Demokrata Párt félidős kampányába.

Az FTX összeomlása ugyanakkor mindössze 10 nap alatt ment végbe november elején.

A válság katalizátora a CoinDesk november 2-i jelentése volt, amelyből kiderült, hogy az Alameda Research, egy szintén Bankman-Fried által vezetett kereskedő cég 5 milliárd dollár értékű pozíciót tartott az FTX saját tokenjében, az FTT-ben, továbbá az Alameda befektetési alapja is szintén FTT-ben tartotta a vagyonát. Ez pedig aggodalmat váltott ki Bankman-Fried vállalatainak tőkeáttételeivel és fizetőképességével kapcsolatban.

Az FTX végül azután került likviditási válságba, miután a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje eladta teljes FFT pozícióját, mintegy 529 millió dollár értékben. Bankman-Fried megpróbálta megnyugtatni az FTX befektetőit, hogy eszközei stabilak, de az ügyfelek mintegy 6 milliárd dollár értékben követeltek kifizetéseket.

Az FTT értéke ekkor két nap alatt 80 százalékkal esett.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a Binance fogja megmenteni az FTX-et, de végül visszavonta a megállapodástz.

November 10-én a bahamai értékpapír-felügyelet befagyasztotta az FTX Digital Markets, a bahamai leányvállalatának eszközeit. Ugyanezen a napon minisztériumi vizsgálat indult az FTX ellen.

Bankman-Fried még aznap bocsánatot kért a likviditási válság miatt, és Twitteren elismerte, hogy az FTX nem amerikai tőzsdéjének nem volt elegendő tőkéje az ügyfelek igényeinek kielégítésére. Bankman-Fried november 11-én lemondott az FTX vezérigazgatói posztjáról, helyére John J. Ray III lépett, aki évekkel korábban az Enron energiakereskedő céget vezette a csődeljárás során.

Az FTX ugyanezen a napon nyújtotta be csődvédelem iránti kérvényét.

A csődbejelentést követő néhány órán belül az FTX-et feltörték, a tőzsde közölte, hogy „jogosulatlan tranzakciókat” észlelt, amelyek

közel 500 millió dollárnyi eszközt lophattak el.

A hacker több napon keresztül folytatta a pénztárcák kiürítését, a jelentések szerint ezt követően az Ether nevű kriptovalutába fektette be ezeket a pénzeszközöket.

Az FTX-fiaskó szélesebb körű következményei a kriptopénziparágra nézve időbe telik, amíg kibontakoznak. A kriptovaluták rövid történetének legnagyobb összeomlásaként az FTX még jobban elbizonytalaníthatja a befektetőket, akik a stabilitással és biztonsággal kapcsolatos aggodalmak miatt már most is óvatosak.

Az FTX-platformon lévő ügyfelek nem biztos, hogy visszakapják a vagyonukat, ami jogi lépéseket eredményezhet.

Az összeomlás egy szabályozási hullámot is kiválthat, hiszen az Egyesült Államok értékpapír- és tőzsdefelügyelete és más szabályozó hatóságok az FTX összeomlására a kriptovaluták szigorúbb szabályozási ellenőrzésének indokaként tekinthetnek, a kongresszus pedig a digitális tokeneket és tőzsdéket szabályozó új törvényeket alkothat.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még