Rendkívüli

Kiszáll a republikánusok elnökjelölti versenyéből Ron DeSantis és Donald Trumpot támogatja

A Gazprom szerint Ukrajna nem továbbítja teljes egészében a tranzitgázt Moldovába

A Gazprom keddi közleménye szerint Ukrajna 52,5 millió köbméter gázt nem továbbított a szomszédos Moldovai Köztársaságnak. „A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán-moldovai határon átadott mennyiséggel” – írja a közlemény. Amennyiben ebben nem történik változás, „hétfőtől csökkenni fog a napi szállított gázmennyiség” – közölte a Gazprom a konkrét mennyiség megnevezése nélkül.

Az a gázmennyiség, amelyet a Gazprom (az oroszországi Kurszk megyei) Szudzsa földgázmérő állomásra ukrán területen keresztül történő tranzittal Moldovának szánt, meghaladja az ukrán-moldovai határon továbbított fizikai mennyiséget. November 21-én a Moldovagaz a szerződésnek megfelelően kifizette a Gazpromnak a novemberi szállítások egy részét. A ténylegesen leszállított orosz gáz mennyisége, amelynek kifizetése novemberben megszakadt, 24,945 millió köbméter. Az Ukrajna területén felhalmozott mennyiség 52,52 millió köbméter” – áll a közleményben.

Amennyiben a moldovai fogyasztók számára az Ukrajnán keresztül történő tranzitegyensúly-hiány továbbra is fennáll, a Gazprom november 28-án 10 órakor megkezdi a gázszállítás csökkentését a Szudzsa gázmérőállomásra az Ukrajnán keresztül történő tranzit céjából” – hangsúlyozta az orosz holding.

Korábban a Gazprom arról számolt be, hogy napi 42,9 millió köbméter gázt szállít Európába Ukrajnán keresztül,

a Szudzsa gázmérőállomáson keresztül. A Szohranivkán keresztül történő szivattyúzásra vonatkozó kérelmet az ukrán fél elutasította.

Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy decemberben a köztársaság az októberihez hasonló mennyiségben kíván orosz gázt importálni.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a Gazprom október 1-jétől 30 százalékkal – 5,7 millió köbméterre – csökkentette a Moldovába irányuló napi gázszállítások mennyiségét, miközben a köztársaság szükséglete 8,06 millió köbméter. Az orosz gázvállalat ezt az Ukrajnán keresztül történő tranzit korlátozásával kapcsolatos technikai problémákkal magyarázta.

Novemberben Moldova gázellátási hiánya elérte az 50 százalékot. Ebben a helyzetben az országban csökkentették a gázfogyasztást, és leállították a gázszállítást a Dnyeszter menti régióba, ahol a legtöbb ipari vállalat kénytelen volt leállni.

Az ukrán gázhálózat-üzemeltető visszautasította a Gazprom vádját.

Ez a tények durva elferdítése annak igazolására, hogy tovább csökkenthessék az európai országokba irányuló gázszállításokat” – áll Gas TSO, az ukrán gázhálózat-üzemeltetőjének a Gazprom állítására kiadott közleményében.

A területén dúló háború ellenére Ukrajna február vége óta mintegy 15,6 milliárd köbméter orosz földgázt szállított Nyugatra. Májusban azonban leállt a földgáztranzit az Oroszországhoz csatlakozott luhanszki területen keresztül.

Emiatt a lehetséges maximális napi 109 millió köbméteres mennyiség helyett jelenleg csak alig több mint 40 millió köbméter földgáz áramlik naponta Oroszországból Ukrajnába és a területén keresztül a nyugati megrendelőkhöz.

Ajánljuk még