Rendkívüli

Kiszáll a republikánusok elnökjelölti versenyéből Ron DeSantis és Donald Trumpot támogatja

Varsóban magyar állami kitüntetést vett át a lengyel Nemzeti Kulturális Központ igazgatója

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vette át hétfőn a varsói magyar nagykövetségen Rafal Wisniewski, a lengyel Nemzeti Kulturális Központ (NCK) igazgatója.

A köztársasági elnök által odaítélt kitüntetést a magyar és a közép-európai zenei kultúra lengyelországi népszerűsítése elismeréseként adták át Wisniewskinek.

Rafal Wisniewski szociológus, kultúraszociológus 2017 óta áll a lengyel kulturális és örökségvédelmi minisztérium intézményeként működő NCK élén. Az intézmény számos projektet kezdeményezett a kultúra – ezen belül a közép-európai kultúra – fejlesztése és népszerűsítése érdekében.

2018 óta az NCK évente megszervezi Varsóban az Eufóniák (Eufonie) nevű zenei fesztivált, amelyen a visegrádi csoport (V4) országai mellett a szélesebb értelemben vett térség zenei hagyományait őrzik.

A fesztiválon bemutatták Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Virágh András Gábor, Eötvös Péter, Ligeti György műveit, bemutatkoztak mások mellett a Budapesti Fesztiválzenekar, Nagy Zsolt és Fischer Iván karmesterek, Fassang László orgonaművész, valamint Fejérvári Zoltán zongoraművész.

Az NCK 2021 áprilisában a V4-csoport Nemzetközi Visegrádi Díjában részesült.

Pénteken a magyar nagykövetségen a bejelentés szerint Wieslawa Mayer, a varsói Magyar Kulturális Központ titkárságának vezetője a Magyar Arany Érdemkeresztet veszi át, Anna Butrym és Daniel Warmuz műfordítóknak pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adják át.

Ajánljuk még