logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Óriási hókáosz alakult ki az Egyesült Államokban

| Szerző: hirado.hu
Csaknem két méternyi hó hullott a hétvégén New York állam nyugati területein. Buffalo térségében nem ritka az erős havazás, de a helyenként mért 180-200 centiméteres hótakaró vastagsága rekordnak számít. A meteorológiai szoláglat szerint a hét első felében még folytatódhat a hóvihar. Öt államra figyelmeztetést adtak ki.

Vastag hótakaró alól próbálják kiásni magukat a helybéliek az Egyesült Államokban. New York állam nyugati részén rekordmennyiségű hó hullott a hétvégén. Helyenként akár 180-200 centiméteres hóvastagságot is mértek a térségben.

Kapcsolódó tartalom

A nagy havazásnak leginkább a gyerekek örülhetnek. A Buffalo környéki iskolákat hétfőn zárva tartják. A takarítási munkálatokat pedig nagy mértékben nehezítik az erős, néhol viharos széllökések is, amely komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben. A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak otthon, és szerezzenek be kellő mennyiségű élelmiszert, mert a hét elején újabb szélvihar és havazás várható a térségben.

Az államban kialakult ilyen jellegű hóviharokat az úgynevezett „tóhatás” okozza, amelynek lényege, hogy az Erie-tó és az Ontario-tó feletti párát a jeges szél a partvidéki területek fölé sodorja, amely azután havazás formájában csapódik le. Helyenként dörgéssel és villámlással is jár.

A mentők és a katasztrófavédelem munkatársai mintegy 90 balesetről kaptak értesítést, az utakról több száz embert kellett kimenteni. New York állam kormányzója a kialakult időjárási helyzet miatt szükségállapotot hirdetett.

A megyei ügyvezető közlése szerint két ember meghalt szívelégtelenségben, miközben a hirtelen hullott nagy mennyiségű havat próbálták eltakarítani. Utoljára 2014-ben volt hasonló havazás a térségben. Akkor 3 nap alatt 7 méternyi havat kellett eltakarítani. Akkor 13 ember meghalt, és a hó súlya alatt több tucat háztető omlott össze.

Kapcsolódó tartalom

 

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még