logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Németország: Több mint a duplájára nőtt az LNG-terminálok költsége

Több mint a duplájára nőtt az úszó cseppfolyósítottföldgáz-terminálok költsége, így azok beszerzése és karbantartása a tervezettnél legalább három és fél milliárd euróval többe fog kerülni Németországnak. A szövetségi gazdasági minisztérium továbbá közölte, így a fejlesztésre jelenleg összesen mintegy 6,56 milliárd euró összegű forrás áll rendelkezésre a költségvetésből.

 

Az LNG-terminálok beszerzése és karbantartása a tervezettnél legalább három és fél milliárd euróval többe fog kerülni Németországnak. A szövetségi gazdasági minisztérium által kiadott közlemény szerint a költségvetés emelésére a dinamikusan fejlődő helyzet miatt volt szükség – számolt be róla a Tagesschau oldala. 

A német parlament költségvetési bizottsága éppen most hagyott jóvá további keretet a terminálok fejlesztésére.

„Időközben számos érdekelt féllel folytatott széles körű konzultációk során sikerült további költségeket meghatározni és konkretizálni az eredetileg előre jelzett költségeket, ami magába foglalja a működés és a szárazföldi kiegészítő infrastrukturális intézkedések kiadásait” – jelentette be a minisztérium.

A tárca továbbá hangsúlyozta,  a terminálok megépítése elengedhetetlen az energiabiztonság szempontjából, ugyanis „különösen az orosz gázszállítások csökkenése, majd megszűnése teszi őket feltétlenül szükségessé”. Németországnak még nincsenek saját szárazföldi termináljai, „ez az új infrastruktúra azonban fontos az elővigyázatosság növelése és a diverzifikáció szempontjából” – tették hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Zsarolhatóvá vált a német kormány

„A Németországot vezető kormánykoalíció a cseppfolyósított gáz alternatívák nélküli felhasználásával zsarolhatóvá tette magát, és most milliárdokkal többet kell fizetnie” – nyilatkozta Victor Perli, a baloldali párt (Die Linke) költségvetési politikusa a Der Spiegel hetilapnak.

Sven Christian Kindler, a Zöld Párt költségvetési politikusa pedig úgy fogalmazott, hogy „rövid távon biztosítani kell a gázellátást, de vigyáznunk kell, hogy eközben a jövőre nézve ne teremtsünk túlzott kapacitásokat fosszilis energiahordozókból. A költségvetési bizottságban egyértelmű válaszokra van szükségünk az LNG-projektek költségeivel és kockázataival kapcsolatban”.

Kapcsolódó tartalom

LNG-terminál, azaz az energiabiztonság központi építőköve

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter az energiabiztonság központi építőelemeként méltatta Németország első cseppfolyósítottföldgáz-termináljának 200 napon belüli megépítését.

„Németország gyorsan cselekedhet, és nagy elszántsággal tudja előre vinni az infrastrukturális projekteket, ha a szövetségi és a tartományi kormányok, valamint a projektben érintettek összefognak” – mondta a miniszter a Wilhelmshafennél található úszó terminál befejezésének alkalmából.

A Tagesschau kiemelte, még az év végén egy második terminál is elkészül Brunsbüttelnél, továbbá a tervek szerint Lubmin városában is hamarosan átadnak egy másik, magántulajdonban lévő állomást.

2023 és 2024 telére további két terminált helyeznek működésbe, ezáltal az öt LNG-állomás a tavalyi fogyasztás alapján a német gázigény közel egyharmadát lesz képes fedezni

– mutatott rá a portál.

Ajánljuk még