logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Korábban kapcsolják le idén Párizsban az ünnepi díszkivilágítást

Vasárnap felkapcsolták Párizs ünnepi díszkivilágítását. Az ország bizonytalan energiahelyzete miatt sokan amellett érveltek, hogy idén ne legyenek ünnepi fények a francia fővárosban. A párizsi önkormányzat végül a karácsonyi hangulat megtartása mellett döntött, igaz hét helyett csak hat hétig lesznek kivilágítva az utcák, és a tavalyihoz képest két órával korábban lekapcsolják a fényeket – számolt be az M1 Híradója.

Konfettieső kísérte a párizsi Champs-Élysées karácsonyi díszkivilágításának bekapcsolását. A pillanatot váró több ezer ember ujjongásban tört ki, ahogy a francia főváros legismertebb utcája ünnepi fényárba borult.
A helyiek és a turisták azonban idén korlátozottabb ideig gyönyörködhetnek a város ünnepi fényeiben.

Az Európa egészét sújtó energiaválság miatt a párizsi vezetők is a takarékosság mellett döntöttek.

A hagyományosan héthetes díszkivilágítást idén csak hat hétre engedélyezték, illetve a megszokottnál két órával korábban, már éjfél előtt lekapcsolják a fényeket. A város vezetői szerint az energiaválság és az országot sújtó csaknem negyvenéves rekordinfláció dacára Párizs nem mondhat le az ünnepi hangulatról.

„Tisztában vagyunk a nemzetközi helyzet súlyosságával, az európai energiaválsággal és a klímaváltozás okozta problémákkal. Mindeezek ellenére úgy gondoljuk, hogy a karácsonyt meg kell őrizni, hiszen az a közös öröm és az áhítat pillanatairól szól. Idén is itt, a Champs-Élysées-n szeretnénk megosztani ezeket a pillanatokat a gyermekeinkkel és az idelátogatókkal, igazi francia módra” – mondta a Champs-Élysées bizottság elnöke, Jean-Noël Reinhardt.

A helyi önkormányzat több mint 800 millió forintnak megfelelő összeget költött az eddig használt izzók cseréjére. A városvezetők szerint az új, LED-es égőkkel és a csökkentett üzemidővel a tavalyi felére csökkenthető a fogyasztás. A francia kormány még az ősz elején kezdte el az úgynevezett energiaéberségi kampányát, amelyben például arra kérték az embereket, hogy ne fűtsék 17 foknál melegebbre a hálószobákat. Franciaországban az állami intézmények az éves áramfogyasztás mintegy harmadáért felelősek. A kormány ezek energiafogyasztásának 10 százalékos csökkentésével próbál példát mutatni a lakosságnak. Ennek részét képezi a spórolás az ünnepi fényekkel is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Párizs ünnepi kivilágítása, 2022. november 22-én (Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Ajánljuk még