Aktuális

Leszállt a Holdra az első japán holdjáró

Az Iráni Forradalmi Gárda ismét légitámadásokat hajtott végre iraki kurd állások ellen

Az Iráni Forradalmi Gárda ismét Irakban lévő kurd fegyveres csoportok bázisai ellen intézett légitámadásokat – jelentette hétfőn a félhivatalos iráni Fársz hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a támaszpontokat rakétákkal és drónokkal vették célba.

Az Iránban betiltott baloldali Kurd Demokrata Párt (KDPI) és a Komala nevű iráni kurd ellenzéki párt megerősítette a támadások hírét, az előbbi pedig azt közölte, hogy a csapásokban egy kurd fegyveres életét vesztette Kojszindzsak térségében.

Az Irak északi részén lévő kurd régióban található iráni kurd ellenzéki bázisok ellen azt követően indított támadásokat a Forradalmi Gárda, hogy a 22 éves kurd Mahsza Amini halála miatt Irán-szerte demonstrációk kezdődtek. Aminit, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt, az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint durván megverték.

Irán szerint az észak-iraki kurd fegyveresek szítják a zavargásokat és fegyvereket is szállítanak a tiltakozóknak. Bár a szervezetek ezt tagadják, a Forradalmi Gárda már szeptemberben közölte, hogy mindaddig támadja a „terroristacsoportokat”, amíg a helyi hatóságok fel nem lépnek ellenük.

Több kurd és iraki forrás szerint Eszmail Gáni, a Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnoka múlt heti bagdadi látogatása során azt mondta, akár szárazföldi műveletekre is hajlandóak Irak északi részén, amennyiben az iraki hadsereg nem szavatolja a két országot elválasztó határmenti térség biztonságát.

Bagdad többször tiltakozott a műveletek ellen, melyeket az iraki szuverenitás megsértésének tart. Az amerikai haderő közel-keleti térségért felelős parancsnoksága (CENTCOM) hétfőn közleményben ítélte el a támadást.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még