logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Queer témájú gyerekkönyvek – már a meghatározatlan nemi identitású szereplők a menők

| Szerző: hirado.hu
Az LMBTQ-szakíró elégedett az ifjúsági queer olvasnivalók választékával. Ezekben a gyerekkönyvekben jellemzően olyan karakterek szerepelnek, akiknek neme nehezen meghatározható, képlékeny, illetve a férfi-női felosztáson kívül állónak tartják magukat.

Jó év volt az idei a queer gyerekkönyvek számára – állapította meg a Bookriot.com szerzője, kiemelve, büszke arra, hogy a mostani fiataloknak nincs olyan problémája, mint neki ifjúkorában, hogy nem juthatott hozzá LMBTQ-irodalomhoz. (A queer gyűjtőfogalom, a nem heteroszexuális emberekre, illetve egyre inkább azokra használják, akik szerint a nemi identitás képlékeny – a szerk.)

A bő kínálatból ajánlja például a Moonflower című fantasyt, amelynek főhőse a depressziós Moon, akinek egyetlen vigasza, hogy minden éjjel a szellemvilágba utazik, ahol várja őt egyetlen barátja, Wolf, valamint az égi lények, őrzők, szörnyek és árnyak.

A Different Kinds of Fruit szereplői a magániskolába járó Annabelle és az új, nem bináris diák Bailey, akinek „szivárványszínű cipője van, szép keze és nagyon jó illata”, valamint transznemű apukája. (A nem bináris identitás azokat jelöli, akik a férfi-női felosztáson kívül állónak tartják magukat – a szerk.)

 

Az An Eighth Grade Gay Straight Alliance története dióhéjban: „Brooklyn és Sydney együtt nőttek fel egy unalmas, meglepően konzervatív (!) kaliforniai városban. Váratlanul jobban megismerik egymást, és egymásba szeretnek. Most együtt kell helytállniuk, hogy a közösséget jobb hellyé tegyék a két queer, színes bőrű muszlim lány és a hozzájuk hasonlók számára.”

Egy tizenkét éves queer lányról szól a The Insiders. „Egy új tanév, új queer és transznemű barátok, valamint egy queer közösségi médiacsoport segít Gabrielának megtalálni a célját.”

 

A Skating on Mars című regény főszereplője is tizenkét esztendős, ő műkorcsolyázó és nem bináris. Felfigyel rá egy középiskolai nagymenő, és ráveszi, hogy fiúként versenyezzen.

Queer fantasy a Juniper Harvey and the Vanishing Kingdom, amelynek főszereplője, Juniper éjjelente egy varázslatos világról álmodik, félelmetes kalandokról és egy titokzatos lányról, aki elefántcsont szoborrá változik. Juniper lerajzolja a lányt és arra gondol, bárcsak vele lehetne. Másnap reggel arra ébred, hogy Galatea, a varázsvilág hercegnője a szobájában van, és kardot szegez a torkának. Kiderül, hogy hiányzik a koronája, és szüksége van rá, hogy hazatérhessen. Juniperre vár a feladat, hogy segítsen megtalálni a koronát, miközben tehetetlenül belezúg új társába.

 

Ajánljuk még