Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Az egész világot átverte a sokáig az új Steve Jobsként emlegetett szélhámos, most ítélet született az ügyében

| Szerző: hirado.hu
Összesen százharmincöt hónap, azaz több mint tizenegy év börtönre ítélték az Egyesült Államokban csalás miatt Elizabeth Holmes-t, a Theranos alapítóját. A bíróság ítélete szerint Holmes startup-vállalkozásával szándékosan megtévesztette a befektetőket, orvosokat és betegeket, hamisan állítva, hogy technológiája képes mindössze néhány csepp vérből kimutatni különböző betegségeket.

Elizabeth Holmes 2003-ban, mindössze tizenkilenc évesen alapította vállalkozását, pályája üstökösként ívelt fölfelé, milliárdos lett és sokan már az új Steve Jobsként emlegették. Holmes azt ígérte, cége forradalmasítja az orvosdiagnosztikát, mivel az általuk kifejlesztett technológia képes mindössze néhány csepp vérből kimutatni a különböző betegségeket, például a diabéteszt vagy a rákot – írta meg a BBC.

Idővel kiderült, hogy a csodatechnológia nem működik, ám addigra Holmes már számos befektetőt átvert, több mint 120 millió dolláros (47,25 miliárd forint) kárt okozva nekik. A botrányok nyomán 2018-ban megszűnt Theranos alapítóját még tavaly decemberben vádolta meg tizenkét rendbeli csalással a kaliforniai ügyészség. Most egy hónapok óta húzódó eljárás végén született meg az ítélet: négy rendbeli csalás miatt kell börtönbe vonulnia 11 évre és három hónapra Holmes-nak, aki a bíróság szerint tudatosan vezette félre a befektetőket, orvosokat és befektetőket, amikor azt állította, hogy az úgynevezett Edison-gép pár csepp vérből diagnosztizálja a betegségeket.

Emellett a cége pénzügyi teljesítményéről is hazudott a befektetőknek: lényegesen jobbnak tüntette fel a számokat előttük, mint amilyenek azok valójában voltak.

Holmes az ítélethirdetést megelőzően könnyek között kért bocsánatot azoktól, akiket megkárosított. Azt mondta, mély fájdalmat és szégyent érez tettei miatt. A jelenleg második gyermekével állapotos Holmes-nak hivatalosan 2023. április 27-én kellene jelentkeznie, hogy megkezdje büntetése letöltését, de ügyvédei várhatóan fellebbeznek majd az ítélet ellen.

(A kiemelt képen Elizabeth Holmes, a Theranos alapítója érkezik a bíróságra 2022. november 18-án Fotó: EPA/Peter DaSilva)

Ajánljuk még