Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Megkezdődött az APEC-csúcstalálkozó Bangkokban, fő téma a gazdasági növekedés

Megkezdődött az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködést (APEC) alkotó országok vezetőinek találkozója pénteken Bangkokban, a házigazda Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélések középpontjában a gazdasági növekedés előmozdítása áll.

Don Pramudwinai thaiföldi külügyminiszter előző nap arról beszélt, hogy a kétnapos csúcsértekezletet nehéz világpolitikai helyzetben, válságok közepette rendezik, ezért a részt vevő országoknak egységes fellépésre kell törekedniük a tárgyalt kérdésekben.

A 21 tagú országcsoportba tartozik mások mellett az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Kanada, Japán, Ausztrália és Indonézia,

de meghívták Emmanuel Macron francia elnököt, valamint Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst is. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt a találkozón, Moszkvát Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes képvisel. Az Egyesült Államok küldöttségét Kamala Harris alelnök vezeti.

Prajut Csan-ocsa megnyitó beszédében kiemelte, hogy

az APEC-tagországoknak fokozniuk kell a küzdelmet a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági nehézségek ellen és más olyan válságok leküzdése érdekében is, amelyek nem csupán a térséget érintik, hanem világszerte befolyásolják az emberek életét, mint például a globális felmelegedés.

Macron pénteken arról beszélt, hogy nemzetközi szinten fel kell lépni a hegemóniára törekvés és a konfrontálódás politikája ellen. Ehelyett a stabilitásra és a folyamatos megújulásra kell törekedni – emelte ki hozzászólásában a francia elnök.

Ajánljuk még