logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Maláj utasszállító: Malajzia üdvözölte a holland bíróság döntését

Malajzia egyetért azzal az ítélettel, melyet egy holland bíróság hozott a Malaysia Airlines MH17-es járatának lelövése ügyében – jelentette be pénteken a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke, Iszmail Szabri.

Bár semmi sem tudja visszaadni az áldozatokat, sem enyhíteni családok gyászát, a bírósági döntés remélhetőleg némi megnyugvást ad a hozzátartozóknak” – áll a miniszterelnöki iroda közleményében, amelyben egyúttal köszöntetet mondtak a nyomozást végző hatóságoknak is.

Az illetékes holland bíróság három férfit – két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát ítélt életfogytig tartó börtönbüntetésre, akik Kelet-Ukrajna felett lelőtték a járatot 2014-ben.

A tragédiában 298 ember – köztük 43 malajziai – halt meg.

A vádlottak – az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov –, valamint a per során bizonyíték hiányában felmentett Oleg Pulatov nem jelent meg a tárgyaláson.

A holland hatóságok korábban megállapították, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, Buk típusú légelhárító rakétával lőtték le, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről – Pervomajszk település mellől, egy mezőről – indítottak el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyébként szintén üdvözölte a bíróság döntését, Twitter-üzenetében azonban hozzátette, bíróság elé kell állítani azokat is, akik parancsot adtak a bűncselekmény végrehajtására.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még