logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tuvalu a digitális világba menekül a klímaváltozás elől

Tuvalu létrehozza digitális mását az interneten, mivel létét fenyegeti a tengerszint emelkedése.

Erről a csendes-óceáni szigetország külügyminisztere, Simon Kofe beszélt videóüzenetben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) kedden.

Az elképzelések szerint a szigetállam földrajzi jellegzetességeit, kultúráját és történelmét a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg által megálmodott Metaverzumban, a virtuális valóság világában örökítenék meg.

Kofe szerint elérkezett az ideje, hogy a sziget túlélését biztosítandó alternatív megoldásokat keressenek,

ez magában foglalja azt is, hogy „Tuvalu lesz az első digitalizált nemzet a Metaverse-ben”.

Földünk, óceánunk, kultúránk népünk legféltettebb kincsei, és hogy biztonságban tudhassuk őket, bármi is történik a való világban, felrakjuk őket a felhőbe” – utalt Kofe az alkalmazásra. „Az ötlet az, hogy megőrizhessük az állam működését, ezen felül pedig kultúránkat, tudásunkat, történelmünket a digitális világban” – tette hozzá.

A tuvalui politikus tavly térdig a tengerben gázolva intézett üzenetet a COP26 résztvevőhez, hogy felhívja figyelmüket arra, kicsiny országa a klímaváltozás frontvonalában fekszik.

Az Ausztrália és Hawaii között nagyjából félúton található, 12 ezer lakosú Tuvalu szigetcsoport kilenc szigetből áll.

A szigetország a tengerszint emelkedésével előrejelzések szerint az évszázad végéig víz alá kerül. A fővárosi térség 40 százaléka dagály idején már most is víz alatt áll.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még