Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Republikánus siker az amerikai képviselőházban

| Szerző: hirado.hu
Megszerezték a többséget a republikánusok az amerikai képviselőházban a félidős választáson. Ez azt jelenti, hogy hiába őrizte meg többségét a szenátusban a Demokrata Párt, a képviselőház támogatása nélkül a Biden-kabinet nem lesz képes keresztülvinni elképzeléseit a törvényhozáson. Joe Biden elnök gratulált a republikánusoknak a képviselőházi többség megnyeréséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét – hangzott el az M1 Híradójában.

Visszahódították a republikánusok a képviselőházat az Egyesült Államokban, ugyanis megszerezték a többséget jelentő 218 mandátumot a 435 fős alsóházban. A hivatalos végeredményre még várni kell, de az már biztos, hogy többsége lesz a Republikánus Pártnak a képviselőházban.

Kevin McCarthy, aki a jövőben a demokrata párti Nancy Pelosi helyett a képviselőház republikánus elnöke lesz, úgy fogalmazott: „beletelt egy kis időbe, de visszatértünk”.

„Büszkén jelentem be, hogy Washingtonban az egypárti demokrata uralom korszaka véget ért. Az amerikai nép mostantól beleszól a kormányzásba, és

ez az új republikánus csapat készen áll, hogy visszavezesse Amerikát a helyes útra

– mondta McCarthy, az amerikai kongresszus alsóházi republikánus vezetője.

Az alsóházi győzelem lehetővé teszi a republikánusok számára, hogy csak olyan törvényjavaslatokat engedjenek át a kongresszuson, amivel ők is egyetértenek. Az Egyesült Államokban ugyanis csak az a törvényjavaslat kerülhet az elnök elé, amelyet változatlan formában az alsóház és a felsőház is megszavaz. Ez pedig nehéz pillanatokat hozhat a Joe Biden vezette kabinetnek az elkövetkezendő két évben.

Biden írásban gratulált szerdán a republikánusoknak a képviselőházi többség megnyeréséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét a múlt heti félidős kongresszusi választáson. Az elnök azt írta: készen áll az alsóházi republikánusokkal a közös munkára, hogy az amerikai családok számára eredményeket hozzanak.

Kapcsolódó tartalom

Amerika fellendülése most kezdődik – fogalmazott Donald Trump kedden este. A volt amerikai elnök a Florida államban található Mar-a-Lago rezidenciájának egyik feldíszített termében, támogatók százai előtt jelentette be, hogy újraindul az elnöki pozícióért 2024-ben.

Annak érdekében, hogy Amerikát ismét naggyá és dicsőségessé tegyük, ma este bejelentem, hogy pályázom az Egyesült Államok elnöki posztjára.

Beszédében Trump azt mondta: felveszi a harcot az inflációval. Alacsony adókat ígért és az energiaárak csökkentését, valamint a családok védelmét is kilátásba helyezte. A nemzetközi kapcsolatokban szintén azt képviseli majd, ami első elnöki időszakát jellemezte. Úgy fogalmazott: ismét Amerika lesz az első.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még