Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Peking szerint a kanadai kormányfő „leereszkedő stílusban” beszélt a kínai elnökkel

Egy kínai külügyi szóvivő azzal vádolta meg csütörtökön a kanadai kormányfőt, hogy az „leereszkedő stílusban” beszélt a kínai elnökkel a húsz legfejlettebb ipari ország (G20) indonéziai csúcstalálkozóján szerdán folytatott kisebb szóváltásuk során.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán röviden, a jelek szerint spontán módon egy kínai tolmács közreműködésével beszélt egymással, amit a helyi média videóra vett.

Ebből kiderült, hogy Hszi megrótta Trudeau-t, amiért az kiszivárogtatta egy korábbi találkozójuk részleteit, amelyen a kanadai vezető aggodalmát fejezte ki az országa belügyeibe történt kínai beavatkozással kapcsolatban.

Minden, amiről beszéltünk, kiszivárgott a lapokhoz: ez nem helyénvaló

– jelentette ki a kínai elnök a tolmácson keresztül Trudeau-nak.

Nem ez … a beszélgetés módja, ha van önben őszinteség” – mondta Hszi, de ekkor Trudeau félbeszakította, közelebb lépett hozzá, és azt felelte: „Kanadában mi hiszünk a szabad, nyílt és őszinte párbeszédben, és továbbra is így működünk. Továbbra is konstruktívan fogunk együttműködni, de lesznek olyan kérdések, amelyekben nem fogunk egyetérteni”.

Mao Ning szóvivő tagadta, hogy Kína valaha beavatkozott volna más országok belügyeibe, és azt állította, hogy Kanada a felelős a kétoldalú kapcsolatok romlásáért.

Kanadának tényleges lépéseket kellene tennie annak érdekében, hogy megteremtse a kínai-kanadai kapcsolatok javításának feltételeit. Teljesen normális, hogy a két vezető beszélgessen egymással, és nem szabad azt úgy értékelni, hogy Hszi elnök bárkit is bírált vagy hibáztatott volna

– fogalmazott a külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: úgy látják, hogy kanadai részről hiányzik a tisztelet. „Kínának nincs gondja azzal, hogy nyílt és őszinte párbeszédet folytasson más országokkal, de azt reméli, hogy ezek a párbeszédek az egyenlő bánásmód és a kölcsönös tisztelet talaján állnak majd, nem pedig a másik fél leereszkedő stílusú bírálatát jelentik” – mondta Mao.

Trudeau már kedden is tárgyalt Hszivel, és hivatalának közlése szerint a kínai választási beavatkozásról és az ukrajnai háborúról beszéltek. Kanada vádja szerint Kína beavatkozott a 2019-es kanadai parlamenti választásokba. Ezenkívül Trudeau arról is beszélt a kínai elnöknek, hogy hétfőn Kanadában őrizetbe vettek egy állítólagos kínai kémet. A két vezető egyetértett a folyamatos párbeszéd fontosságában.

Melanie Joly kanadai külügyminiszter is nyilatkozott arról, hogy a G20-csúcstalálkozón ő is felvetette kínai hivatali kollégájának a választási beavatkozás ügyét. Joly korábban újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy Kína egyre inkább bomlasztó globális hatalom, és geopolitikai kockázatot jelent a kapcsolatok mélyítése az ázsiai országgal.

A kínai-kanadai kapcsolatok mélyrepülése azt követően kezdődött, hogy 2018-ban amerikai kérésre a kanadai hatóságok őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, aki ráadásul a Huawei alapítójának lánya. Erre válaszul aztán Kínában bebörtönöztek két kanadai állampolgárt, akiket később csak azután bocsátottak szabadon, hogy Meng hazatérhetett Kínába.

Ajánljuk még