Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Maláj utasszállító: életfogytiglanra ítéltek három elkövetőt

Az illetékes holland bíróság távollétükben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt csütörtökön két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát 298 ember halála okozásáért a Malaysia Airlines MH17-es járatának Kelet-Ukrajna felett történt lelövésével kapcsolatban.

A per négy vádlottja – az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko – nem volt jelen sem a tárgyalásokon, sem az ítélethirdetésen. Az elítéltek feltehetően Oroszországban tartózkodnak, kiadatásukat valószínűtlennek tartják az illetékes hatóságok.

Oleg Pulatovot, aki jogi képviselőin keresztül a tárgyalásokon ártatlannak vallotta magát, a hágai kerületi bíróság bizonyíték hiányában felmentette.

Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese 2014 nyarán a szakadár ukrajnai régió, a DNR „védelmi minisztereként” szolgált.

Dubinszkij, a DNR katonai hírszerző ügynökség vezetője volt, Pulatov az ügynökség egyik alosztályát irányította, az ukrán Harcsenko pedig a felderítő osztag vezetője volt.

Csak a legszigorúbb büntetés képes megtorolni tettüket, amely oly sok életet oltott ki, és oly sok szenvedést okozott az áldozatok hozzátartozóinak” – jelentette ki Hendrik Steenhuis, a per tárgyalását vezető bíró az ítélet felolvasásakor.

A holland hatóságok korábban megállapították, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, Buk típusú légelhárító rakétával lőtték le, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről – Pervomajszk település mellől, egy mezőről – indítottak el.

A bíróság szerint a vádlottak segítettek megszervezni a rakéta Ukrajnába történő telepítését, tevékenyen hozzájárulva ezzel a fedélzeten tartózkodók halálához, bár nem ők voltak azok, akik a kilövést végrehajtották.

A támadást előkészítő és elkövető mintegy száz további gyanúsított kilétére is bizonyítékok állnak a nemzetközi vizsgálóbizottság rendelkezésre, viszont az még nem tisztázott, hogy parancsra hajtották-e végre a támadást, vagy önállóan cselekedtek

– tette hozzá a bíróság.

Az ítéletben a bíróság 16 millió eurós kártérítést ítélt meg az áldozatok hozzátartozóinak, amelyet a holland állam fog kifizetni, amennyiben az elítéltek nem teszik meg. Oroszország mindvégig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-üzenetében üdvözölte és „fontos döntésnek” minősítette az ítéletet. Hozzátette azonban, hogy azok is, akik parancsot adtak a bűncselekmény végrehajtására, bíróság elé álljanak, mivel a büntetlenség érzése újabb és újabb bűncselekményekhez vezet.

El kell oszlatnunk ezt az illúziót. Minden orosz atrocitásért – akkor és most is – elkerülhetetlenül büntetés jár” – írta üzenetében Zelenszkij.


Az ukrán külügyminiszter Oroszországnak szóló jelzésnek nevezte az ítéleteket

Az ukrán külügyminiszter üdvözölte a 2014-ben lelőtt malajziai utasszállító repülőgép ügyében csütörtökön Hágában meghozott első bírósági ítéleteket.

Ezek az ítéletek az Oroszországi Föderációnak szóló jelzések: egyetlen hazugság sem segít elkerülni az igazságszolgáltatást. Az orosz bűnözők teljes parancsnoki láncát felelősségre kell vonni” – hangoztatta Dmitro Kuleba a Twitteren.

A bírósági ítélet Ukrajna, Hollandia, Belgium, Ausztrália, Malajzia közös munkájának eredménye – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Ajánljuk még