Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Josep Borrell az Európai Unió és Kazahsztán közötti kapcsolatokról tárgyalt Asztanában

Az Európai Unió (EU) és Kazahsztán közötti gazdasági és befektetési kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel Asztanában – jelentette csütörtökön az elnöki sajtóiroda.

Tokajev szerint a Kazahsztán és az EU között a kibővített partnerségről és együttműködésről kötött megállapodás minden területen új korszakot nyitott a kölcsönös kapcsolatokban. Kiemelte, hogy Charles Michelnek, az Európai Tanács és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének közelmúltbeli kazahsztáni látogatása különösen eredményes volt ebből a szempontból.

Borrell az Asztana és Brüsszel közötti kapcsolatok fejlődésének pozitív dinamikáját hangsúlyozta. Látogatása, mint mondta, nagyon fontos időszakban történik, amikor Kazahsztánban megkezdődött egy komoly reformfolyamat, hogy ezáltal a közép-ázsiai köztársaságot még nyitottabbá, vonzóbbá, demokratikusabbá tegyék.

Muhtar Tleuberdi kazah külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes újságíróknak nyilatkozva elmondta: a felek különös figyelmet akarnak fordítani arra, hogy elkerüljék az EU Oroszországra kivetett szankcióinak kedvezőtlen hatásait Kazahsztán gazdaságára. Szavai szerint különösen a mezőgazdaságban, a zöld gazdaságra történő átmenetben, az energiahatékonyság növelésében, a digitalizációban, a szállításban és a logisztikában tervezik elmélyíteni az együttműködést. Kiemelte a nemzetközi – ezen belül különösen a transzkaszpi – közlekedési folyosók fejlesztésének fontosságát.

A felek véleményt cseréltek aktuális világpolitikai kérdésekről, köztük az ukrajnai háborúról, a szíriai és afganisztáni helyzetről, valamint az éghajlatváltozásról, Közép-Ázsia biztonságáról és tartós fejlődéséről is.

Ajánljuk még