logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiajogász: Minden szinten szabályozza hazánk az energiabiztonságot

| Szerző: hirado.hu
Újraindult az olajszállítás a Barátság kőolajvezetéken, vagyis az ellátásunkat fenyegető közvetlen veszély elhárult. Mégis, okkal merül fel a kérdés, hogy pontosan mi történne, ha egyszer tényleg elfogyna az olaj.

„Az energiabiztonságot mind a villany, mind a gáz, mind az olaj tekintetében egész szabályozási rezsim szabályozza Magyarországon mind a feladatokat (1. szint), mind a cselekvési felhatalmazásokat (2. szint), mind pedig a konkrét vészhelyzeti forgatókönyveket (3. szint)” – írta közösségi oldalán Tóth Máté energiajogász.

Az olaj és a gáz esetén szerencsére készletezni is tudunk, és tesszük is, így ezeknél erre is kiterjednek ezek a jogi-szabályozási rezsimek, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség közreműködésével. Földgázban a 2006. évi XXVI. törvény rögzíti a biztonsági készletezés szabályait, míg a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezése tekintetében a 2013. évi XXIII. törvény – áll a szakember bejegyzésében.

Ezeknek a végrehajtása a következő módon történik: a miniszter készíti el és tartja folyamatosan naprakészen az ellátás súlyos zavara esetén alkalmazandó készenléti tervet. Magyarország törvényi szinten definiálja, hogy mi az ellátás súlyos zavara, illetve mi a kőolaj- és kőolajtermék-ellátási válsághelyzet.

„Az ellátás súlyos zavara a kőolaj- vagy kőolajtermék ellátásának jelentős és hirtelen csökkenése, míg válsághelyzet, amikor a behozatal belföldi fogyasztáshoz mért csökkenése eléri a 7 százalékot, és a belföldi felhasználási igény csak a biztonsági kőolajkészlet terhére elégíthető ki.”

A kőolaj-készletezési törvény mondja ki, hogy a biztonsági kőolajkészlet mértékének minden év július 1-jétől a következő év június 30-ig meg kell felelnie legalább 90 napi átlagos napi nettó behozatalnak.

Ha a kőolaj- és kőolajtermék-ellátás és -fogyasztás egyensúlya felbomlik, és a felhasználási igények meghaladják a beszerzés lehetőségeit, a miniszter lép – fogalmazott. Ennek jogi eszköze a miniszteri rendelet, ahol az egyensúly helyreállításához szükséges és azzal arányos mértékű, fogyasztást korlátozó intézkedéseket rendelhet el.

Kapcsolódó tartalom

Következő szint, az ellátás súlyos zavara vagy az ellátási válsághelyzet. Ilyenkor a biztonsági kőolajkészletet a miniszter rendelete alapján szabad felhasználni. Ebben a rendeletben meg kell határozni a felhasználásra engedélyezett kőolaj, kőolajtermék megnevezését, mennyiségét, valamint a felhasznált készletek visszapótlásának határidejét, termékek szerinti összetételét.

Emellett meg lehet határozni a felhasználás célját, ütemét, elsőbbségi hozzáférést engedhet bizonyos felhasználóknak, korlátozó intézkedéseket rendelhet el, illetve a kőolaj-finomítóval rendelkező gazdálkodó szervezetek részére előírhatja a felhasználásra felszabadított készlet bérfeldolgozásának legkisebb hozamát és ütemezését.

„Jól látható módon egy fokozatos, ám a legrosszabbra is készülő jogi-szabályozási rendszerrel várja Magyarország az esetleges ellátási nehézségeket” – zárta bejegyzését Tóth Máté.

Kapcsolódó hírek

Energiajogász: Az újabb brüsszeli szankciós csomag egész Európa energiaellátását kockáztatja
Felvetődik a kérdés, valójában kinek akarnak ártani a szankciók: az oroszok köszönik jól vannak, a gáznak új piacot találnak, és atomerőművet építenek például Egyiptomban – mondta Tóth Máté energiajogász az M1 Ma este című műsorában. Szerinte ugyanakkor az európai energiapolitika hármas célkitűzése – ellátásbiztonság, versenyképesség és fenntarthatóság – komoly veszélybe kerül a nukleáris fűtőelemeket érintő szankciók miatt.
Külgazdaság
48 perc – A pénznek nincs szaga: a földgáz és az olaj megtalálja a piacokat
Az újabb uniós szankciók és az olajhoz kapcsolódó geopolitikai játszmák is szóba kerültek a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor első felében, melynek vendégei Tóth Máté energiajogász és Hortay Olivér energetikai szakértő, a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője és Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója voltak.
Belföld

Ajánljuk még