logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, válaszul a dél-koreai-japán-amerikai biztonsági megállapodásra

Rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea a Keleti-(Japán-)tengerre csütörtökön, nem sokkal azután, hogy külügyminisztere figyelmeztetett: kiszámíthatatlanabb lett a helyzet a térségben azt követően, hogy Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői a biztonsági együttműködés fokozásáról állapodtak meg.

A rakétát a dél-koreai hadsereg közlése szerint Észak-Korea keleti partjáról, Vonszan régiójából indították. Kilövését követően Szöul bejelentette, hogy fokozza a térség ellenőrzését.

Joe Biden amerikai és Jun Szok Jol dél-koreai elnök, valamint Kisida Fumio japán miniszterelnök a múlt hét végén a három ország közti biztonsági együttműködés fokozását jelentette be, miután háromoldalú megbeszélést folytattak a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján. A vezetők súlyos fenyegetésnek nevezték a térség stabilitására nézve, hogy Phenjan interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBM) is tesztelt.

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter csütörtökön reagált a phnompeni közleményre, és a KCNA hírügynökségen keresztül nyilvánosságra hozott állásfoglalásában arra figyelmeztetett: a hármak megállapodása kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban. Minél intenzívebbé válnak az Egyesült Államok és szövetségeseinek provokációi a Koreai-félszigeten, annál hevesebb lesz Phenjan reagálása katonai téren – fogalmazott a miniszter.

Ajánljuk még