Aktuális

Több mint egy tonna kannabiszt találtak egy kamionban

Orbán Viktor: Magyarország támogatja Szerbia EU-tagságát

Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az Európai Unió minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban, miután együttműködési megállapodást írt alá a migráció elleni küzdelemről Belgrádban az osztrák kancellárral és a szerb államfővel.

A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

Szerbia európai uniós tagsága európai érdek, és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha Szerbia is az Európai Unión belül lenne már.

Közölte: addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen cél lehet, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzanak létre. Magyarország az ehhez szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja – mondta.

Orbán Viktor szerint „ez a baj, amit migrációnak nevezünk, ez hosszabb ideig velünk él majd”, ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni. Orbán Viktor hangsúlyozta:

a magyar határőrök idén eddig 250 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg, és Magyarország eddig 1,6 milliárd eurót fordított határvédelemre, amiből az EU eddig alig több mint egy százalékot térített meg.

Közös tájékoztatón a szerb elnök arról beszélt, hogy még több rendőrre van szükség a kritikus szerb–észak-macedón határon. Az osztrák kancellár szerint azért van szükség a maihoz hasonló megállapodásokra, mert az unió menedékpolitikája sikertelen.

Ajánljuk még