logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden bizonnyal az ukrán hadsereg lőtte ki a Lengyelországban becsapódott rakétát

Nemzetközi szakértők szerint nagyon valószínű, hogy az ukrán hadsereg lőtte ki a Lengyelországban becsapódott rakétát. Andrzej Duda lengyel államfő közölte: semmilyen jel nem utal arra, hogy Oroszország lőtte ki a rakétát. És mivel minden bizonnyal véletlenül tévedt a rakéta lengyel területre, ezért Varsó nem tekinti Lengyelországot ért támadásnak a történteket – számolt be az M1 Híradója.

Egy környékbeli lakos örökítette meg fényképen a füstfelhőt, amit a rakéták becsapódása okozott kedd este a kelet-lengyelországi Pzsewodówban.

Otthon voltam tegnap délután, és az ablakomból rálátok a terményszárítóra. Először egy hatalmas robbanást hallottam. Fekete felhő borított be mindent, aztán fehér füst szállt fel. Amikor a füst elkezdett leszállni, mindenfelől emberek szaladtak oda” – ismertette egy a robbanás szomszédságában élő asszony.

Az perceken belül kiderült, hogy a robbanásban két helyi lakos életét vesztette.

Ismertem őket. Az egyikük a szárító vezetője volt, ő mérlegelte a rakományokat. A másikuk a traktort vezette” – mondta egy falubéli.

A lengyel rendőrség nagy erőkkel vonult ki, lezárták a környéket. Hamarosan világossá vált, hogy a robbanást rakéta becsapódása okozta. A romok közt olyan maradványokat találtak, amelyek egyértelműen szovjet gyártmányú rakétákra utaltak.

Az is egyértelműnek tűnt, hogy a becsapódás valamilyen módon kapcsolatban van a kedd délutáni orosz rakétatámadásokkal. Az orosz hadsereg ugyanis – a G20-csoport ülésére időzítve – az eddigi legsúlyosabb rakétatámadást intézte az ukrán infrastruktúra ellen. Mintegy száz rakétát lőttek ki, ami áramkimaradást és vízhiányt okozott az ukrán lakosság négyötödének.

Az ukrán vezetés nem sokkal a robbanás bejelentése után már Moszkvát vádolta tudatos támadással. „Ma megtörtént, amelyre régóta figyelmeztettünk. A terror már nem korlátozódik a határainkon belülre. Ma orosz rakéták csapódtak be egy baráti ország, Lengyelország területén. Emberek haltak meg” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Találgatás kezdődött, hogy vajon miért támadták az oroszok a kis lengyel falut

– egyesek szerint az Európába vezető elektromos vezeték, mások szerint a határ mentén futó ukrán vasútvonal volt a célpont. Az orosz hadvezetés ugyanakkor Ukrajnát vádolta tudatos provokációval.

„Hangsúlyozzuk, hogy precíziós műveleteket hajtottunk végre, meghatározott célpontok ellen, amelyek kizárólag Ukrajna területén helyezkedtek el, legalább harmincöt kilométerre a lengyelé ukrán határtól” – hangsúlyozta Igor Konasenkov, az orosz hadügyminisztérium szóvivője.

A lengyel kormány nem sokkal később rendkívüli ülését tartott. Nyugalomra intettek addig, amíg a hivatalos vizsgálatot elvégzik, és hangsúlyozták, semmiképpen nem feltételezhető, hogy célzott csapás történt, akárki is lőtte ki a rakétát, az bizonnyal véletlenül csapódott be lengyel területen.

A szakértők a helyszínen talált roncsdarabokat, a rakéták röppályáját is vizsgálták. Az elsődleges vizsgálat szerint legalább egy rakéta szovjet gyártmányú Sz–300-as légvédelmi eszköz volt. Ilyennel ugyan mind az ukrán, mind az orosz hadsereg rendelkezik, de kisebb a hatótávolsága, így az Orosz Föderáció területéről kilőve nem érhette volna el Lengyelországot.

A Rueters hírügynökség amerikai forrásokra hivatkozva már kedden késő este jelentette,

Joe Biden elnök arról tájékoztatta szövetségeseit Balin, hogy a robbanást okozó rakéta az ukrán hadsereg légvédelmi eszköze volt.

Később ezt jelezte a vizsgálatok előzetes eredményeire hivatkozva Andrzej Duda lengyel elnök is.

Semmi, de egyáltalán semmi nem utal arra, hogy szándékos támadás érte Lengyelországot. Mivel pedig a rakétát nem Lengyelországra célozták, Lengyelországot senki sem támadta meg” – szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján Andrzej Duda.

A szekértői vizsgálatok ettől függetlenül tovább folynak. Egyelőre ugyanis nem egyértelmű pontosan, hány rakéta maradványait találták meg, azok pontosan hogyan jutottak lengyel területre.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még