Aktuális

Több mint egy tonna kannabiszt találtak egy kamionban

Figyelmeztet az Európai Számvevőszék: Dollármilliárdok tűnnek el Ukrajnában

| Szerző: hirado.hu
Több tízmilliárd dollár nagyságrendben tűnik el a pénz évente Ukrajnában a korrupció miatt. A politikai és gazdasági elit durva visszaélései miatt az Európai Unió reformokat sürget. Ha Ukrajna nem tesz lépéseket a korrupció visszaszorítására, elveszítheti az Európai Uniótól érkező támogatásokat - figyelmeztet az Európai Számvevőszék.

Reformokat és a korrupcióellenes intézkedések megerősítését várná el az Ukrajnától az Európai Unió az állam működéséhez nyújtandó támogatásokért cserébe – írta meg a Magyar Nemzet az Európai Számvevőszék 2021-es jelentésére hivatkozva. A jelentés emlékeztet, hogy a háborúban álló, Oroszország által megtámadott Ukrajnát hatalmas összegekkel támogatja a Nyugat. A támogatás egyébként nem a háború kitörésekor indult el, az európai integráció elősegítése érdekében már régóta segítették az ukránokat.

Ahogy a jelentés is kitért rá: az Európai Bizottság 2014 óta megközelítőleg 5,6 milliárd eurót különített el makroszintű pénzügyi támogatási programokra és 2,2 milliárd eurót segélyprogramokra. A bizottság emellett az Európai Beruházási Bank által nyújtott 4,4 milliárd euró összegű hitelre is garanciát vállalt.

Kapcsolódó tartalom

A támogatásokért cserébe azonban elvárás a korrupció visszaszorítása – szögezi le a dokumentum, amely szerint az EB a jövő évre tervezett 18 milliárd eurós csomag fejében is ezt várná el Ukrajnától.

A támogatás feltétele tehát az, hogy Ukrajnának reformokat kell végrehajtania a jogállamiság, a felelősségteljes kormányzás, és a korrupcióellenes küzdelem megerősítéséhez.

Ukrajnában a korrupció hosszú múltra tekint vissza, ez igaz a hétköznapi és a magas szinten elkövetett esetekre is. Szakértők becslése szerint évente hatalmas – több tíz milliárd dolláros – összegek vesznek el a korrupció következtében – olvasható dokumentumban.

Hozzáteszik: olyan jelentős az oligarchák befolyása, hogy az erős politikai és gazdasági elit lényegében foglyul ejtik az államot, a korrupció az ország fejlődésének legfőbb akadálya. Az offshore cégeken keresztüli adókikerülés költsége évente legalább egymilliárd euró.

A korrupciót a háború kitörése sem szorította vissza, ezzel kapcsolatban a jelentés felidézi az amerikai CBS News cikkét is, amely szerint

az Ukrajnának adott nyugati katonai segélyek 60-70 százaléka valójában soha nem érkezik meg a frontra a korrupció miatt.

Vagyim Melnik, az ukrán Gazdaságbiztonsági Hivatal vezetője július elején beismerte, hogy elég nagy a probléma a korrupcióval, mert a Nyugatról érkező humanitárius segélyek és fegyverek egy részét az ukrán katonák és önkéntesek egyszerűen eladják.

Nem véletlen az sem, hogy az Egyesült Államok nemrég külön személyeket küldött Ukrajnába a fegyverszállítmányok felügyelésére, ami annak az egyértelmű jele, hogy a nyugati nagyhatalmakat is aggasztotta a sokat emlegetett ukrán korrupció.

Ajánljuk még