logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Titanic rejtélyes utasának listája álnok titkot őriz

| Szerző: hirado.hu
Különleges történetre derült fény, több mint 100 évvel a tragikus sorsú Titanic elsüllyedése után. Előkerült egy hivatásos szerencsejátékos listája, akinek a hajó milliomos utasainak kifosztása volt a célja –  írja a Mirror. 

Amikor 1912-ben elindult első és egyben utolsó útjára a szerencsétlenül járt Titanic, utasai között volt a gátlástalan szerencsejátékos George Brereton is. Kiderült, a szerencsejátékos férfi zsebében lapult egy lista az összes első osztályú utasról, ami egyáltalán nem volt véletlen.

A listán csillaggal jelölve és bekarikázva voltak a tehetős utasok, mint lehetséges célpontok, akiktől komoly pénzt akart kicsalni. Charles Hays, a White Star Line főnökének VIP vendégének neve mellé még a „milliomos” szót is odaírta.

Sokatmondó, hogy Brereton, George Brayton álnévvel szerepelt a listán, valószínűleg azért, hogy ne keltsen gyanút.

Brereton a luxushajó első osztályú dohányzószobájában húzta meg magát, ahol nagy tétekkel kártyázott a célpontjaival. Amikor a Titanic jéghegynek ütközött és süllyedni kezdett, a feljegyzések szerint, az is éppen „munka közben” történt.

A szerencsejátékos férfinek végül sikerült túlélnie a katasztrófát, sikeresen felszökött egy mentőcsónakba. Megmenekülése után is kétes ügyletekbe keveredett, egyik túlélőtársától is megpróbált pénzt kicsalni, de illegális lóversenycsalásban is érdekelt volt. Sorsa egyébként nem volt kevésbé tragikus, 30 évvel a katasztrófa után öngyilkos lett.

Most árverésre bocsájtják a férfi utaslistáját, amit a férfi dédunokahúgától szerzett meg 1980-ban a néhai Ken Schultz, a Titanic-emléktárgyak egyik vezető gyűjtője.

Várhatóan 60 000 fontért (körülbelül 27 917 700 forint) kerül kalapács alá a 20 oldalas füzet a Henry Aldridge & Son aukciósház árverésén, ami még most is figyelemre méltóan jó állapotban van.


A Titanic öt nappal indulása után 1912. április 14-én éjjel 11.40-kor ütközött egy jéghegynek Angliából New Yorkba tartva. A hajó alig három óra alatt elsüllyedt, a fedélzetén tartózkodó több mint 2200 főnyi utas és legénység közül alig több mint 700 élte túl a tragédiát.

Kapcsolódó tartalom

A Titanic roncsának elhelyezkedését az Atlanti-óceán mélyén, Új-Fundlandtól 645 kilométerre a Robert Ballard óceánkutató által vezetett nemzetközi csoportnak sikerült meghatároznia 1985-ben.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még