Aktuális

Több mint egy tonna kannabiszt találtak egy kamionban

Minden, amit a Lengyelországot ért bombatámadásról tudni lehet

Rakétatalálat érte Lengyelországot az ukrán határ menti Przewodów települést. Egy gabonasilót ért találat, ketten meghaltak – az M1 Híradójában összefoglalták, mit lehet tudni eddig a rakétacsapásról.

Folyamatosan érkeznek a nemzetközi reakciók is a Lengyelországot ért rakétatámadásról szóló hírekre. A NATO tisztviselője közölte: folyamatosan egyeztetnek Varsóval, és további információkat várnak a lengyel nemzetvédelmi bizottságtól.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és a német külügyminiszter is támogatásáról biztosította Lengyelországot.

A lett védelmi miniszter közben javaslatot tett arra, hogy a NATO erősítse meg Lengyelország légterének védelmét.

Csehországban pedig arra figyelmeztettek, hogyha beigazolódnak az első hírek, és kiderül, hogy valóban orosz rakéta csapódott be lengyel területen, az tovább mélyítené a NATO és Oroszország közötti feszültséget.

Reagált a NATO is. Azt közölték, hogy a szövetség áttekinti azokat a jelentéseket, amelyek a lengyelországi robbanásról szólnak, és az ügyben intenzíven együttműködik Varsóval, mint szövetségessel.

A Pentagon azt közölte: nem tudják megerősíteni azokat a híreket, melyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be Lengyelországban az ukrán határ köztelében.

Tisztában vagyunk azokkal a sajtóértesülésekkel, amelyek szerint két orosz rakéta csapódott be Lengyelországban az ukrajnai határ közelében, de jelenleg nincs olyan információnak, amely alátámaszthatná ezeket a jelentéseket, és tovább vizsgáljuk a kérdést” – fogalmazott rendkívüli sajtótájékoztatóján az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

A BBC szerint teljesen valószínűtlen, hogy szándékos orosz támadás történt volna lengyel terület ellen.

A brit közszolgálati médiatársasági vezető szakértője szerint Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett.

A BBC egyébként megszólaltatta az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét is, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre.

Kapcsolódó tartalom

Jelentős eszkalációnak minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében azt, hogy Oroszország a NATO-tagállam Lengyelország területére mért rakétacsapást, és intézkedésre sürgette az Észak-atlanti Szövetséget. Úgy fogalmazott: Orosz rakéták találták el Lengyelországot. Az ukrán elnök szerint az orosz fenyegetés csak fokozódni fog, ha Moszkva megbüntethetetlennek érzi magát.

Volodimir Zelenszkij szerint „rakétát lőni a NATO területére, ez egy orosz támadás a kollektív biztonság ellen, nagyon jelentős eszkalációt, cselekednünk kell” – fogalmazott az ukrán elnök.

Kapcsolódó tartalom

Reagált az orosz védelmi tárca is. Azt közölték provokáció az orosz rakétákról szóló lengyel bejelentés. Szerintük a lengyel nyilatkozatok, amelyek állítólagosan becsapódott orosz rakétákról szólnak, szándékos provokációk a helyzet eszkalálása érdekében.

Moszkva azt állítja, az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek. Az orosz védelmi tárca szerint a roncsoknak, amelyeket a helyi médiában bemutattak, nem volt semmi köze az orosz fegyverekhez.

Ukrajna arról tájékoztatta az orosz állami olajszállítmányozási vállalatot, hogy leállította az olajszivattyúzását a Barátság kőolajvezetéken Magyarország irányába. Az orosz fél szerint az ukránok azt közölték, hogy a nyomás csökkenése miatt állt le a szivattyúzás.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még