logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megkövezés, kézlevágás, korbácsolás – a tálibok ígéretük ellenére bevezették a saríát Afganisztánban

| Szerző: hirado.hu
A tálib vezetés arra utasította az afgán bírákat, hogy „teljes mértékben” alkalmazzák az iszlám előírásain alapuló saría szerinti törvénykezést Afganisztánban. Ez azt jelenti, hogy – a tálibok a tavaly augusztusi hatalomra jutásukat követő ígéreteknek ellentmondva – ismét lehetnek nyilvános kivégzések, korbácsolások és végtaglevágások az országban – számolt be a CNN hírtelevízió.

Az afgán legfelsőbb vallási vezető, Alaikadar Amir al-Múminin azt követően adta ki az ukázt, hogy bírákkal egyeztetett a tolvajok, emberrablók és lázadók ügyeinek kivizsgálásáról.

„Azokban az esetekben, amelyek megfelelnek a saría elévülési és megtorlási feltételének, kötelesek vagytok érvényesíteni az elévülést és a megtorlást, mert ez a saría parancsa… és kötelező cselekedni” – írta a tálib kormány szóvivője, Zabihulláh Mudzsahid a Twitteren vasárnap.

A tálibok legutóbbi, 1996 és 2001 közötti kormányzásuk idején rendszeresen hajtottak végre középkori mintára erőszakos büntetéseket, például nyilvános kivégzéseket, megkövezést, végtaglevágásokat és utcai korbácsolásokat.

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele után – amit az Egyesült Államok katonai erejének Joe Biden elnök által elrendelt kivonása tett lehetővé – a radikális iszlamisták megpróbáltak békésebb képet mutatni a nemzetközi elismerésük reményében.

Kapcsolódó tartalom

Az azóta eltelt hónapiokban viszont a tálibok jelentősen korlátozták az afgánok, különösen a nők szabadságjogait.

Az afgán nőket számos munkakörtől eltiltották, arcukat és testüket el kell takarniuk az utcán, hosszabb utazásra csak férfi kísérővel indulhatnak, a fiatal lányok pedig nem járhatnak középiskolába. A tálibok betiltották a legtöbb zenetípust is, mondván, azok „idegenek az iszlám vallástól”, és idén augusztusban ennek visszhangjaként elhurcolták otthonából, majd megölték Fawad Andarabi afgán népdalénekest.

Kapcsolódó tartalom

A Los Angeles-i Egyetem (UCLA) iszlám jogprofesszora, Halid Abu el-Fadl a CNN-nek kifejtette, hogy a saría előírásainak értelmezéséről évtizedek óta zajlanak a viták. „A törvények minden egyes pontjához tíz különböző vélemény kapcsolódik, az iszlám előírásai ugyanis rendkívül szélesen értelmezhetők” – mondta a professzor.

A saría az iszlám jogon belül az „isteni akarat keresését” jelenti. „Noha mind a nyugati, mind az arab jogértelmezésben gyakori, hogy a saría kifejezést az iszlám jog szinonimájaként használják, a saría sokkal tágabb, mindenre kiterjedő fogalom” – fejtette ki el-Fadl.

A szakértő azt is elmondta, hogy a saría másfél évezredres története során ritkán alkalmazták ezeket a durva büntetéseket, mivel az iszlám jogászok többsége másként értelmezte a törvényt, ahogyan azt jelenleg a tálibok teszik.

Kiemelt kép: Iszlamista tálib géppuskások Kandahárban 2021. szeptember 1-jén. Az iszlamista tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még