logo

Műsorújság

Rendkívüli

Rakétatalálat érte, leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan 

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kína üdvözölte Oroszország atomháborút elutasító álláspontját

Ésszerűnek és felelősnek nevezte Vang Ji kínai külügyminiszter orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélése során azt az orosz álláspontot, miszerint nem szabad megvívni egy atomháborút – közölte kedden a pekingi külügyi tárca.

A két politikus a G20 csoport indonéziai állam- és kormányfői találkozójának margóján folytatott eszmecserét. Vang Ji egyben üdvözölte, hogy Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, és beleegyezett az ukrajnai gabonaexport fekete-tengeri szállítását lehetővé tevő humanitárius folyosó újranyitásába.

Kijelentette, hogy Peking továbbra is tárgyilagos és igazságos álláspontot fog képviselni az ukrajnai orosz hadművelet ügyében, illetve konstruktív szerepet kíván játszani a béketárgyalások elősegítésében. Az orosz diplomácia vezetője még a zárónyilatkozat hivatalos elfogadása előtt elhagyta az orosz küldöttséggel Balit. A csúcstalálkozó szerdán ér véget.

Noha Joko Widodo indonéziai elnök az eseményre Vlagyimir Putyint is meghívta,

a csúcstalálkozón Lavrov képviselte az orosz elnököt. Az orosz külügyminiszter a nap folyamán még számos tanácskozáson és kétoldalú megbeszélésen vett részt. Lavrov úgy fogalmazott, hogy a zárónyilatkozat gyakorlatilag már készen van, és rögzíti a nyugati és az orosz álláspontot is az ukrajnai hadművelettel kapcsolatban.

Az orosz állami televízió híradása szerint Lavrov hazaútját már eleve kedd estére tervezték, ennek okát azonban nem közölték.

Ajánljuk még