logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A párizsi-pekingi kapcsolatok mélyítéséről egyeztetett a francia és a kínai államfő a G20-csúcson

Az ukrajnai háború lezárásával és a klímaváltozás elleni harccal kapcsolatos közös erőfeszítésekről, a nukleáris fenyegetés elleni fellépésről, valamint a Párizs és Peking közötti együttműködés mélyítéséről egyeztetett kedden Emmanuel Macron francia és Hszi Csin-ping kínai elnök Balin, a G20 csoport állam- és kormányfői találkozójának margóján.

A találkozót követő Twitter-üzenetében Macron leszögezte: a Franciaország és Kína közötti szoros együttműködésnek kulcsszerepe van az ukrajnai háború lezárásában, emellett pedig Párizs és Peking közösen támogatja a legsebezhetőbb gazdaságokat, választ ad a széndioxid-mentesítés kihívásaira, és eltökélt a biodiverzitás védelmében.

A két vezető emellett határozottan felszólalt a nukleáris fegyverek bevetése ellen.

Az Elysée-palota közleményben arról tájékoztatott, hogy a francia elnök sürgette kínai hivatali partnerét, gyakoroljon nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökre annak érdekében, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, elkerülendő az ukrajnai háború további súlyosbodását.

A világ stabilitása Kína érdeke is – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő Hszi Csin-pingnek.

Hszi Csin-ping méltatta az európai államok békére irányuló erőfeszítéseit, és ismét határozottan felszólalt az atomfegyverek bevetése ellen – áll az Elysée-palota közleményében.

A francia elnök egyik tanácsadója elmondta, a kétoldalú egyeztetésen az államfők megállapodtak abban, hogy több területen is, egyebek között a mezőgazdaság terén mélyítik országaik kapcsolatát.

Macron 2023 elején Kínába látogat, amennyiben a Covid-19-cel kapcsolatos egészségügyi rendelkezések ezt lehetővé teszik – tette hozzá Párizs.

Hszi Csin-ping felszólította Macront, álljon ki az Európai Unióban a szervezet független és pozitív Kína-politikájáért és teremtsen megfelelő, kedvező légkört a kínai befektetések számára Franciaországban.

„A feleknek tiszteletben kell tartaniuk egymás legfontosabb érdekeit, mélyíteniük kell az együttműködést és bátorítaniuk kell az új kezdeményezéseket a zöldenergia, valamint a technológiai és tudományos innovációk terén” – tájékoztatott az egyeztetést követően a kínai külügyminisztérium.

Hszi Csin-ping a megbeszélésen leszögezte, a világ új, változásokkal teli korszakba lépett, melyben Kínának és Franciaországnak, valamint Kínának és az Európai Uniónak meg kell őriznie a függetlenségét és nyitottságát – tudatta a Hszinhua kínai hírügynökség.

Ajánljuk még