logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Videón, az isztambuli merénylő elfogása – rengeteg készpénzt találtak a lakásán

Őrizetbe vették a török hatóságok az isztambuli robbantás fő elkövetőjét, a fiatal nő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető. A hatóságok rajta kívül több mint húsz embert fogtak el. Vasárnap délután rázta meg hatalmas robbanás Isztambul egyik zsúfolt sétálóutcáját, amelyet a török elnök nem sokkal később terrortámadásnak minősített. A merényletnek hat halottja és több mint nyolcvan sérültje van, ötvenet közülük már hazaengedtek a kórházból, két ember állapota azonban továbbra is súlyos.

Frissítés: beismerő vallomást tett a merénylő, a részleteket ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó tartalom

Hétfő reggelre ismét megnyitották a merénylet helyszínét, Isztambul népszerű sétálóutcáját. Bár a rendőri kordonokat lebontották és a járőkelők is visszatértek, az üzletek többsége zárva maradt. Aki mégis kinyitott, az is csak azért tette, hogy eltakarítsa a romokat.

„Kész katasztrófa, hogy ilyesmi történt. Az emberek az életükért küzdöttek. Ez ellen nem tehetünk semmit” – panaszolta egy boltos.

Egy járókelő videóra vette azt a pillanatot, amikor a pokolgép robbant. Az embereken pánik lett úrrá és futva menekültek a helyszínről. A robbanást egy térfigyelőkamera is rögzítette.

A képeken jól látszik, mekkora volt az embertömeg közel a robbanáshoz. Az üzletek és az éttermek is tömve voltak a merénylet pillanatában.

Az egyik szemtanú így emlékszik vissza: „Egy barátommal ültünk a mecsetnél, amikor a robbanás történt, tőlünk nagyjából ötven méterre. Nagyon hangos volt, utána pedig sötét füst szállt fel. Az emberek fejvesztve menekültek. Láttam az embereket a földön feküdni. Amikor mindenki egyszerre kezdett rohanni, mondtam nekik, hogy ne essenek pánikba. Elsőként a polgárőrök értek a helyszínre, ők is igyekeztek megnyugtatni az embereket.”

Kapcsolódó tartalom

Az isztambuli főügyészség átfogó nyomozást indított. A török rendőrök hétfő hajnalban már rajta is ütöttek azon az isztambuli lakáson, ahol a merénylet fő elkövetője rejtőzött.

2022. november 14-én őrizetbe vett az isztambuli rendőrség egy nőt, az előző nap Isztambul belvárosában elkövetett, hat halálos áldozatot követelő pokolgépes merénylet gyanúsítottját. A török hatóságok szerint a merénylet a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető (Fotó: MTI/EPA/Isztambuli rendőrség)

A hatóságok szerint a fiatal nő helyezte el a pokolgépet a török főváros zsúfolt sétálóutcáján, ezért bevitték kihallgatásra. A házkutatáshoz keresőkutyákat is bevetettek, a lakásban nagy mennyiségű készpénzt, fegyvert és töltényeket is találtak.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerint a merénylő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezethez köthető, bár a támadásért eddig senki nem vállalta a felelősséget.

Az elsődleges vizsgálatok alapján a merényletre az észak-szíriai Kobaniban adtak parancsot, az elkövető pedig vélhetően az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai–török határon – nyilatkozta a török belügyminiszter.

Süleyman Soylu hozzátette, hogy a robbantással összefüggésben több mint húsz embert vettek őrizetbe.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este aljas támadásnak minősítette a történteket, kijelentette, hogy Törökországot és a török népet ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal fogságba ejteni.

Ajánljuk még